I když je už podzim a řetězce se nás postupně snaží přesvědčovat, že Vánoce jsou za dveřmi, přesto se nemusíme omezovat a můžeme si dopřávat saláty. Není však prostor na nějakou záplavu čerstvé zeleniny, protože ta běžná salátová je již dávno mimo sezónu a nebudeme se přeci nacpávat zeleninou ze skleníků bez chuti.
Je tedy na čase zahrnout do repertoáru zeleninu zakonzervovanou v té nej kondici a trošku přidat na kvalitních bílkovinách v podobě luštěnin. Já jsem dala dohromady stálici zimních salátů, ledový salát, se sušenými rajčaty, avokádem a opečenou cizrnou. Vznikl výborný obědový salát, který člověka neucpe a neuspí na celé další odpoledne, takže můžete pokračovat v našláplé výkonnosti.
Na dvě porce jsem potřebovala
- polovinu hlávky ledového salátu
- celé avokádo (advokáto :D)
- čtyři sušená rajčata
- polovinu konzervy slité cizrny
- špetku uzené papriky
- olivový olej
- olej ze sušených rajčat
- šťávu z poloviny citronu
- sůl a pepř
Nejprve jsem si na malé kostičky nakrájela ledový salát, na větší kostky avodádo a sušená rajčata a vsypala do velké misky. Na trošce olivového oleje jsem začala opékat cizrnu, posypala jí uzenou paprikou a během pěti minut důkladně promíchávala, zatímco se cizrna hezky opekla.
Ještě horkou cizrnu jsem spolu s olejem z pánve nalila na zeleninu v misce, přidala trošku oleje ze sušených rajčat, šťávu z poloviny citronu, osolila a opepřila. Nakonec jsem salát jen promíchala a ještě teplý rozdělila do talířů k servírování.
Máte nějaký osvědčený tip na podzimní salát? Docela by se mi hodila nějaká pěkná inspirace...