5. listopadu 2013

Salát s pečenou cizrnou


I když je už podzim a řetězce se nás postupně snaží přesvědčovat, že Vánoce jsou za dveřmi, přesto se nemusíme omezovat a můžeme si dopřávat saláty. Není však prostor na nějakou záplavu čerstvé zeleniny, protože ta běžná salátová je již dávno mimo sezónu a nebudeme se přeci nacpávat zeleninou ze skleníků bez chuti.

Je tedy na čase zahrnout do repertoáru zeleninu zakonzervovanou v té nej kondici a trošku přidat na kvalitních bílkovinách v podobě luštěnin. Já jsem dala dohromady stálici zimních salátů, ledový salát, se sušenými rajčaty, avokádem a opečenou cizrnou. Vznikl výborný obědový salát, který člověka neucpe a neuspí na celé další odpoledne, takže můžete pokračovat v našláplé výkonnosti.




Na dvě porce jsem potřebovala

  • polovinu hlávky ledového salátu
  • celé avokádo (advokáto :D)
  • čtyři sušená rajčata
  • polovinu konzervy slité cizrny
  • špetku uzené papriky
  • olivový olej
  • olej ze sušených rajčat
  • šťávu z poloviny citronu
  • sůl a pepř

Nejprve jsem si na malé kostičky nakrájela ledový salát, na větší kostky avodádo a sušená rajčata a vsypala do velké misky. Na trošce olivového oleje jsem začala opékat cizrnu, posypala jí uzenou paprikou a během pěti minut důkladně promíchávala, zatímco se cizrna hezky opekla.

Ještě horkou cizrnu jsem spolu s olejem z pánve nalila na zeleninu v misce, přidala trošku oleje ze sušených rajčat, šťávu z poloviny citronu, osolila a opepřila. Nakonec jsem salát jen promíchala a ještě teplý rozdělila do talířů k servírování.


Máte nějaký osvědčený tip na podzimní salát? Docela by se mi hodila nějaká pěkná inspirace...