20. listopadu 2013

Salát s hlívou


Na jaře jsem si nakoupila spoustu semínek, že budu pěstovat tohle a tamto na balkóně. Mezi nimi byla i rukola, která se mi velmi zadařila, ale i polníček, protože jako salátovou zeleninu ho mám docela ráda. No a jak jsem sázela, tak jsem si všimla, že polníček se seje na podzim nebo v zimě, což se mi na jaře opravdu nehodilo. Polníček jsem nakonec vůbec nezasila a pořád si ho jen sem tam kupuji v zelenině, kde mají balení za desetikačku, super!


A tak když se vám sejde doma polníček a hlíva a k tomu vás popadne chuť na asijskou kuchyni, vznikne třeba tento recept na salát s asijským akcentem. Možná v něm nejsou úplně typické asijské ingredience, ale výsledná chuť podle mě není daleko od těch hodně na východ.


Na dvě porce jsem potřebovala

  • polníček
  • 150g hlívy
  • šalotku
  • olej
  • lžíci tmavé sojové omáčky
  • lžíci medu
  • lžičku citronové šťávy
  • tři lžíce oleje

Nejprve jsem si nakrájela hlívu na malé kousky a pak jsem jí na oleji opekla ze všech stran do zlaté barvy a do křupava. Šalotku jsem nakrájela na tenká půlkolečka a rozdělila na jednotlivá vlákna.

Na zálivku jsem si pořádně promíchala sojovou omáčku, med, citronovou šťávu a olej do emulze.

Do mísy jsem pak přidala polníček s hlívou a šalotkou, zalila zálivkou a rukama promíchala tak, aby se zálivka dostala ke vší zelenině. Salát jsem už jen rozdělila na talíře. Ideální doplnění zeleniny v tuto roční dobu, kdy se spíš soustředíme na těžší jídla.