Jak už jsem psala zde, vzala jsem si za cíl vyprázdnit spížku věcí, které jsem nakoupila už před nějakou dobou. A zatím si myslím, že se mi to celkem daří, uvidíme dál. Jako další přišla po kuskusu na řadu pohanka. V tomto receptu se mi podařilo vyprázdnit polovinu pytlíku, takže příště, až udělám ty pohankové burgery, co mám v plánu, bude po ní.
Hledala jsem, co bych z pohanky mohla vyrobit, a nakonec jsem objevila tento milý blog, z nějž pochází i inspirace na jídlo, se kterým se seznámíte níže. Jak někdo na facebooku poznamenal u mého posledního receptu s dýní, zbavuji se taky dýňové výzdoby. Za vlast totiž dnes padla i předposlední dýně, kterou jsem tu měla, a rozhodně se to vyplatilo.
Dnes tedy jde o recept na risotto, které ale zase až tak risottem není. Výslednou konzistencí je tohle jídlo jako risotto, ale nepoužívá se v něm sýr, ani rýže. Takže jej vnímejte jako velmi rustikální verzi.
Na dvě porce jsem potřebovala
- malou dýni hokkaido
- olej ze sušených rajčat
- 250g loupané pohanky
- trochu másla
- šalotku
- velký stroužek česneku
- hrst sušených hub, nejlépe hřibů
- zeleninový vývar
- hrst hladkolisté petrželky
- šťávu z poloviny citronu
- sůl
Nejprve jsem si připravila pečenou dýni. Na ní jsem rozkrájela dýni na měsíčky, odstranila jsem semínka, pokapala jí olejem a dala péct do trouby na 200°C. Když se dýně opekla dozlatova a změkla, vyndala jsem jí z trouby a vidličkou jí rozmělnila na maličkaté kousky.
Pohanku jsem na oleji opekla za stálého promíchávání dozlatova a dala stranou. Na oleji s máslem jsem pak nechala zesklovatět na kostičky nakrájenou šalotku a nasekaný česnek. Pohanku jsem vrátila zpět do pánve, přidala trochu zeleninového vývaru a sušené houby a nechala provářet.
Když se vývar vstřebal, přidala jsem dýni a postupně vždy přilévala trochu vývaru, dokud se úplně nevstřebal, až do té doby, než pohanka změkla. Nakonec jsem už jen vmíchala nasekanou petrželku a šťávu z citronu. Případně jsem vše dosolila a rozdělila na talíře. A pokud bych měla, nastrouhala bych navrch ještě parmazán.