Zjistila jsem, že jsem si do spíže pomalu nakoupila spoustu věcí, které tak nějak zůstávají ležet nevyužité. Dala jsem si tedy předsevzetí, že ten můj šuplík budu pomalu vybírat a připravovat z těch surovin nějaká dobrá jídla, se kterými se setkáte tady u mě na blogu.
V šuplíku mám jen namátkou: pohanku loupanou, pohankovou krupici, kokosové mléko, zbytek bulguru, máslové fazole v konzervě, červenou čočku, cizrnu, divokou rýži, celozrnnou rýži, čínské nudle, mungo fazole, atd atd... Kdybyste měli nějaký dobrý recept s uvedenou surovinou, sem s ním!
Pro dnešek jsem se pustila do spotřebování zbytku krabice kuskusu a nakonec po prohledávání receptů na internetech a vlastní invenci jsem vytvořila následující recept. Když budete kupovat granátové jablko, důležitou to surovinu v receptu, kupujte takové do velikosti pěsti, velká jablka mají pak tvrdá zrníčka a nejsou moc dobrá.
- 2 hrsti kuskusu
- zeleninový vývar
- půl lžičky kurkumy
- 1 pórek
- trochu olivového oleje
- jednu jarní cibulku
- hrst zelených oliv
- šťáva z půlky citronu
- granátové jablko
Do kuskusu jsem přidala kurkumu a zalila je v míse horkým vývarem tak, aby asi centimetr přesahoval nad něj. Rychle jsem ho vidličkou promíchala, přikryla talířem a nechala nasáknout.
Na oleji jsem si nechala pomalu dozlatova opéct na proužky nakrájený pórek a dala ho stranou. K tomu jsem si nakrájela na kolečka jarní cibulku a olivy a z granátového jablka jsem vyloupala zrníčka.
Kuskus jsem asi po deseti minutách odkryla, vidličkou ho načechrala, zakápla šťávou z citronu a přisypala zbylé ingredience. Vše jsem promíchala a pak už jen ujídala, dokud nezbylo vůbec nic.