1. září 2013

Red velvet cake


Včera měla moje maminka narozeniny, tak bych jí ráda i takto popřála všechno nejlepší! Jelikož je ale poslední prázdninový víkend poměrně náročný a nikdo jsme se pořádně nemohl dostavit na oslavu, udělali jsme ji již víkend předem, abychom o to taky nepřišli. Pořád jsem přemýšlela, jaký dort udělám. No ale jelikož mám již několik měsíců v zásobě recept na red velvet, tedy rudý samet, nezbylo nic jiného, než jej na tuto událost připravit. 


Red velvet je dnes již klasický americký recept, který se vyznačuje rudou barvou korpusu. Té obvykle kontrastuje bílá poleva připravená z cream cheese. Ve většině receptů se jako hlavní složka dodávající červenou barvu používá potravinářské barvivo. To mi ale vůbec nejde pod nos, takže jsem hledala nějakou alternativu, a našla jsem těsto s červenou řepou. Výsledný dort je pěkně vlhký a i když to tak nevypadá, tak akorát sladký.

Na korpus o velikosti 20cm jsem potřebovala
  • 4 malé řepy
  • 2 1/2 hrnku hladké mouky
  • lžíci kakaa
  • špetku soli
  • lžíci kypřícího prášku
  • hrnek změklého másla (ne roztopeného)
  • 2 hrnky cukru
  • 4 vejce
  • hrnek mléka
  • 1/2 hrnku pomerančového džusu
  • 3 lžičky vinného octa
1. Na korpus jsem si nejprve připravila pyré z červené řepy. Řepu jsem omyla, zabalila do alobalu a nechala v troubě na 200°C péct asi hodinu do změknutí. Řepu jsem pak nakrájela na kousky, dohladka rozmixovala ponorným mixérem a ještě přepasírovala, aby bylo pyré hladké.

2. V míse jsem promíchala sypké suroviny, tedy mouku, kakao, sůl a kypřící prášek. Ve vedlejší míse jsem pak promíchala tekuté suroviny, tedy pyré z řepy, mléko, džus a vinný ocet.

3. V prostorné míse jsem mixérem na pomalý chod promíchala máslo s cukrem a vejci, každé vejce jsem vždy přidala, až se to předešlé vstřebalo. Pak jsem přidala všechny tekuté ingredience a pomalu přisypala všechny sypké ingredience.

4. Když jsem vymíchala jednolité těsto, nalila jsem jej do formy, kterou jsem vyložila pečícím papírem tak, že papír ještě asi 5cm přečuhoval přes horní okraj formy. Dort jsem pekla v troubě předehřáté na 180°C něco přes hodinu. Těsto by mělo trošku povyskočit a špejle by z něj při zkoušce měla vyjít úplně čistá.

5. Korpus jsem nechala vychladnout ve formě, pak jej vyklopila a překrojila na půl, abych ho mohla naplnit polevou.


Na polevu z cream cheese jsem potřebovala
  • 200g cream cheese (ideálně Philadelphia, ale lze nahradit například sýrem Buko)
  • 1/4 hrnku změklého másla (ne roztopeného)
  • 2 hrnky prosátého moučkového cukru
1. Mixérem jsem pomalu promíchala cream cheese s máslem a postupně přisypávala cukr, až vznikla hustá poleva.

2. Polevou jsem naplnila řez dortu, složila ho dohromady a tenkou vrstvou namazala i jeho povrch. Dort jsem pak nechala odpočívat asi hodinu v lednici. Zbytkem krému jsem pak potřela dort ještě jednou, aby nikde nebyly vidět rudé drobečky.