Levandule je nádherná bylina, krásná barva, omamná vůně, je navíc dobrá proti molům i jiné létavé havěti. Možná levanduli znáte hlavně v podobě esenciálních olejů, s nimiž já mám jednu nemilou zkušenost. Když jsem byla mladší, byla jsem jednou nemocná a brala bromhexin na kašel. Asi jsem byla trošku mimo, když jsem si místo bromhexinu omylem vzala vedle stojící levandulový olej, nakapala na lžičku a pozřela.
Nikdy na to nezapomenu, postaralo se mi to o dlouholetou averzi vůči levanduli. Až od nedávna jsem však levanduli tak nějak vzala na milost a zkouším s ní experimentovat v kuchyni. Tyto sušenky jsem náhodou objevila na internetu, přesnou stránku si už ale nepamatuju... Každopádně děkuji jednomu kamarádovi, který mi svazek medem vonící levandule obstaral.
(edit: S podobným receptem se setkáte i na moc pěkném a také českém blogu Ze života naší kuchyně.)
Na plech levandulových sušenek jsem potřebovala
- 110g másla
- 1 vejce
- 100g cukru
- 200g hladké mouky
- špetku soli
- lžičku prášku do pečiva
- lžíci mletých mandlí
- lžíci levandulových květů (sušených nebo čerstvých)
Postup je opravdu jednoduchý, všechny ingredience rukou smíchejte dohromady, máslo promněte do mouky a cukru a všeho dalšího, z těsta vytvořte váleček a ukrajujte plátky, které dávejte na plech s pečícím papírem.
Troubu si předehřejte na 180°C a sušenky v ní pečte dozlatova, což trvá asi 15-20 minut. Pozor, ne však příliš do tmava, sušenky po zchladnutí totiž ještě trochu ztvrdnou. No a pak buď jezte nebo někoho podarujte. Nebo obojí, jako já.