23. srpna 2013

Špagety se slávkami


Už se nám pomalu blíží podzim, vnímáte to? Ráno se objevují takové ty anglické mlhy, není už právě nejtepleji, i když sluníčka si jistě ještě užijeme. Každopádně okolo mě se objevují první úspěchy v hledání hub, na které se těším už několik měsíců. Nemusím je sice nutně hledat, i když ke konzumaci to jejich hledání prostě patří. Takže brzy šupky do lesa a snad se tu objeví taky nějaké recepty! 


Jelikož je však ale ještě léto, chce to i letní recept a dnes to budou těstoviny se slávkami. Vím, že dost lidí má ze slávek a mořských plodů obecně docela respekt a úspěšně se jim vyhýbá. Radím ale dobře, překonejte se a vyplatí se vám to. Ne každé jídlo váš totiž přenese do trattorie na italském pobřeží tak, jako tohle. I když si jej připravíte doma. 


Na dvě porce jsem potřebovala

  • 3/4 kila čerstvých slávek
  • množství špaget pro dva
  • dvě velká čerstvá rajčata
  • olivový olej
  • malou cibuli
  • stroužek česneku
  • snítku bazalky
  • sůl

Nejprve jsem si dala uvařit těstoviny al dente a mezitím jsem si připravila slávky. Omyla jsem je pod tekoucí vodou, očistila z nich zelený čouhající "fous" (což je zbytek nestrávené potravy) a odstranila otevřené kusy.

Na oleji jsem si v hrnci zesklovatěla nadrobno nasekanou cibuli a na plátky nakrájený česnek, přidala jsem na kousky nakrájená rajčata a pomalu opékala a míchala asi 5 minut, až vznikla omáčka. Do ní jsem vložila mušle, promíchala a přikryla pokličkou asi na dalších 5 minut.

Po pěti minutách jsem přisypala uvařené špagety a natrhanou bazalku, vše ještě jednou promíchala, aby se chutě spojily a podle chuti ještě dosolila. Nakonec jsem vše už jen rozdělila na talíře a odstranila zavřené mušle. Vyjídat slávky můžete vidličkou nebo stylově již prázdnými lasturami.