Dnes vás čeká další recept z kategorie od pondělí do pátku, je to ideální pokrm, který si můžete uvařit na dva dny dopředu a pak už jen odebírat do práce k obědu. I když jde o poměrně letní jídlo a právě probíhá sezóna čerstvých rajčat, přesto v receptu používám rajčata z konzervy. Vysvětlení je jednoduché, ušetří to práci a máte je rovnou v "omáčkovité" konzistenci, takže nemusíte během týdne trávit mnoho času u sporáku. Když tohle píšu, přijdu si jak Nigella...
Na čtyři porce jsem potřebovala
- hrnek instantní polenty
- hrst strouhaného parmazánu
- sůl
- konzervu sekaných rajčat
- cibuli
- čerstvé bylinky
- dvě minicukety
- olivový olej
- kouli mozzarelly
Podle návodu na obalu jsem si připravila polentu (obvykle se osolí, zalije vroucí vodou a ještě chvíli míchá nad teplem, aby se provařila) a vmíchala do ní strouhaný parmazán. Vhodnou zapékací misku jsem si vymazala olivovým olejem a polentu do ní navrstvila a uhladila na povrchu.
Dále jsem si připravila rajčatovou omáčku. Na oleji jsem zpěnila nadrobno nakrájenou cibulku, přilila konzervu sekaných rajčat, čerstvé bylinky, osolila jsem a provařila. Omáčku jsem pak nalila na polentu.
Cuketky jsem na mandolíně nakrájela na dlouhé plátky, pokapala olejem a obalila je v něm. Osolila a rozprostřela navrch polenty a rajčat. Vše jsem ještě pokryla natrhanými kousky mozzarelly a nechala v troubě na 200°C zapékat asi 30 minut, dokud se mozzarella neroztekla a povrch nezezlátl.