3. srpna 2013

Jehněčí burger


K jehněčímu nebo skopovému má velký počet lidí poměrně negativní vztah, což mně osobně přijde docela škoda. Hlavním argumentem bývá, že to maso nevoní, někomu dokonce smrdí a tento odér se projevuje i na chuti. V případě skopového a jehněčího však musíte zachovat určité postupy, které když dodržíte, nakonec si pochutnáte na kvalitním mase s jedinečnou chutí.




Ty poučky jsou v zásadě dvě, jde o stáří kusu, ze kterého maso pochází, a také množství tuku, které na něm je. Pokud budete mít maso ze starého kusu, nikdy si na něm moc nepochutnáte, protože jeho chuť bude až moc výrazná, až nepříjemná. Z masa byste také před přípravou měli odstranit většinu viditelného tuku, který chuti moc nepomůže. Když toto provedete, získáte opravdu luxusní surovinu pro vaření. Můžete začít tradičně třeba přípravou na česneku a později se můžete propracovat k tomuto orientálnímu burgeru.


Na dvě porce jsem potřebovala

  • 350g jehněčího masa 
  • lžičku římského kmínu
  • sůl
  • hrst rukoly
  • červenou papriku
  • polovinu avokáda
  • 100ml zakysané smetany
  • stroužek česneku
  • olej
  • dva pita chleby o velikosti asi 15cm

Nejprve jsem si připravila maso. To jsem umlela na jemno, přidala jsem do něj trochu soli a nadrcený římský kmín a promísila dohromady. Z masa jsem pak vytvořila dva karbanátky a nechala stranou odpočívat.

Dále jsem si udělala omáčku, na níž jsem promíchala zakysanou smetanu s rozdrceným česnekem a solí. Zeleninu jsem si do burgerů připravila následovně. Papriku jsem očistila, rozpůlila, pokapala olejem a opekla z obou stran. Avokádo jsem vyloupla ze slupky a nakrájela na plátky.

Maso jsem pokapala trochou oleje a na kontaktním grilu (nebo grilovací pánvi) jsem je opekla z obou stran dozlatova. Pita chléb jsem rozřízla a řeznou stranou položila na teplou pánev, aby se ohřál. Pak už jsem jen burgery složila. Na pitu jsem položila rukolu, karbanátek, omáčku, opečenou papriku a nakonec avokádo.