Uzený nebo marinovaný losos je lahůdka. Uzeného kupujeme ve velkém balení v Makru, ale rychle u nás zmizí do sushi, těstovin nebo jen tak na chleba... Marinovaného lososa připravuji doma čas od času. Chuť je velmi podobná tomu uzenému, ale vím, že je losos zaručeně čerstvý a z hezkého kousku. Při marinování pozor, protože losos vypustí docela dost vody, tak abyste neměli v lednici louži. Chce to nějaký hluboký talíř a neuděláte chybu, rozhodně si jej připravte. Jelikož na trhu už koupíte rané brambory, můžete vyzkoušet můj recept na salát, který má v sobě vše potřebné. Jen si k němu připravte ještě nějakou zeleninu, třeba grilovanou. No, není to labúžo?
Pro dvě osoby jsem potřebovala
- 200g filet čerstvého lososa
- hrst soli
- hrst krupicového cukru
- špetku uzené papriky
- osm malých raných brambor
- olej
- lžíci dijonské hořčice
- šťávu z poloviny citronu
- lžičku medu
- dvě jarní cibulky
- dvě lžíce kaparů
- sůl, pepř
Den předem jsem si připravila lososa. Omyla jsem ho a osušila. Na potravinovou fólii jsem nasypala polovinu soli a cukru smíchaného s uzenou paprikou a rozprostřela do rovnoměrné vrstvy. Navrch jsem položila lososa a zasypala jej zbytkem směsi. Vše jsem zabalila do fólie, položila na talíř a nechala přes noc marinovat. Druhý den jsem lososa vybalila, umyla ho pod tekoucí vodou od soli s cukrem a papriky, osušila a nakrájela na tenoučké plátky.
Brambory jsem omyla, osušila, pokapala olejem a dala péct do trouby předehřáté na 200°C asi na půl hodiny nebo déle, dokud nezměkly a na povrchu nezezlátly. Pak jsem je vyndala a rozkrájela na čtvrtky. K bramborám jsem přihodila lososa, nadrobno nakrájenou jarní cibulku a kapary.
Nakonec jsem si připravila zálivku. Na tu jsem prošlehala med se šťávou z citronu, dijonskou hořčicí, olejem, solí a pepřem do emulze. Zálivkou jsem pak zalila salát, promíchala a podávala ještě teplý, i když studený by byl taky výborný.