19. července 2013

Zabaglione


Italské zabaglione je krém lehoučký jako pírko, který v sobě obsahuje sladké víno, vejce a cukr. Nic víc, nic míň. Pro nás, tajné alkoholiky, věc výborná, protože si můžeme dopřávat, aniž by to někdo na první pohled vůbec tušil... Skvělý dezert pro všechny příležitosti, jenom pro děti vstup zakázán.



Na čtyři porce jsou třeba
  • 3 čerstvé žloutky
  • 60 g cukru
  • 1/8 l sladkého bílého vína

V míse, která je vhodná dát na teplo, jsem smíchala žloutky, cukr a víno a metlou prošlehala, až se cukr rozpustil. Mísu jsem pak postavila do vodní lázně a šlehala a šlehala, než vznikl hustý krém, což trvalo asi 5-10 minut.

Pěnu jsem pak nalila do vysokých sklenic a dala vychladit do lednice. Je možné do pěny také přidat ovoce, například maliny, na ozdobu a dochucení. Pěnu je také možné podávat teplou k moučníkům.