Léto je časem salátů. Ne každého však baví do sebe neustále hrnout syrovou zeleninu a občas by to chtělo i něco vydatnějšího. Právě pro tuhle příležitost je salát, který jsem objevila v minulém čísle Alberta v kuchyni. Co ta Dita provedla s jeho kvalitou, to je úplný zázrak! Každý měsíc se těším, až vyjde další a budu ho moci prolistovat. Dita je tak příjemně osobní, že ji moc ráda zvu do našeho domova každý měsíc znovu a znovu.
No, nebuďme už sentimentální a přesuňme se k jídlu, jak jinak... Salát je skvělý, protože chléb v něm zasytí, a pečená rajčata s česnekem doplní znamenitou souhru chutí. Je to vlastně taková variace na panzanellu, kterou miluji. Ale zatraceně dobrá variace... Oproti originálu jsem použila velká rajčata, i když cherry určitě lépe vypadají.
No, nebuďme už sentimentální a přesuňme se k jídlu, jak jinak... Salát je skvělý, protože chléb v něm zasytí, a pečená rajčata s česnekem doplní znamenitou souhru chutí. Je to vlastně taková variace na panzanellu, kterou miluji. Ale zatraceně dobrá variace... Oproti originálu jsem použila velká rajčata, i když cherry určitě lépe vypadají.
- 500g čerstvých rajčat
- 250g bílého chleba (klidně staršího)
- hlavičku česneku
- olivový olej
- balzamikový ocet
- sůl a pepř
- dvě lžíce vody
- pořádnou hrst rukoly
- několik plátků prosciutta
- parmazán
Troubu jsem si předehřála na 180°C. Rajčata jsem nakrájela na čtvrtky, chleba natrhala na kousky a česnek ve slupce rozdělila na jednotlivé měsíčky. Vše jsem v míse promíchala s trochou balzamikového octa a oleje, rozložila na plech vyložený pečícím papírem a dala péct, dokud chléb nebyl křupavý, což bylo asi za půl hodiny.
Stroužky česneku jsem pak vyloupla ze slupky do misky a rozmělnila na kaši. Z oleje, trochy vody a balzamikového octa jsem s česnekem vytvořila emulzi. Chléb jsem s rajčaty v míse promíchala s rukolou a vzniklou emulzí, lehce osolila a opepřila a rozdělila na talíře. Navrch jsem pak přidala plátky prosciutta a hoblinky parmazánu.
Salát jsem podávala ještě teplý.