Letos po tom dlouhém čekání nakonec užíváme celkem příjemného léta, viďte? A k létu tak nějak patří burgery. Nevím, jak pro vás, ale pro mě rozhodně ano. Hamburger je moc dobrá věc. Zapomeňte ale na ty z fastfoodových řetězců a přesuňte se k vlastní výrobě. Víte, co tam dáváte, dáte si tam jen to, co máte rádi a můžete si tak připravit zdravější variantu. Jelikož hamburger k létu podle mě prostě patří, mám v zásobě hned dva recepty. Dnes si můžete vyzkoušet portobello burger, někdy příště pak ještě orientální jehněčí burger. Jak jistě víte, portobello je velký žampion, který v burgeru hravě nahradí maso. Stačí výrazné dochucení a jste v nebi.
Na dva burgery jsem potřebovala
- dvě hlavičky portobello
- snítku čerstvé majoránky
- stroužek česneku
- olivový olej
- rukolu
- kečup
- plátky cibule
- plísňový sýr (ideálně fourme d ́ambert)
- sůl
Připravila jsem si marinádu. Na tu jsem nasekala majoránku a česnek, přilila trochu oleje a osolila. Z portobello jsem odstranila nožičky a nechala v marinádě asi 10 minut marinovat. Portobello jsem pak ogrilovala na grilovací pánvi do měkka, což trvalo z obou stran asi 10 minut. Nakonec jsem na každé portobello přidala pořádný kus sýra a nechala roztéct.
Housku jsem rozřízla, řeznou stranou nechala na grilovací pánvi chvíli opéct a pak už sestavovala burgery. Dospodu jsem dala kečup, rukolu, na ní grilované portobello se sýrem a navrch plátky cibule. Doporučuji hned sníst, ale to asi nemusím ani doporučovat, tenhle postup je zaručený.
Dobré vegeburgery jsou i z ogrilovaného lilku, i když s tím teď mířím spíš do ajvaru. Aspoň ale vidíte, že abyste se výborně najedli, nemusíte spořádat kus masa.