Vedro na mě kromě vlastního pocitu doslova křičí ze všech blogů a dalších internetů. Zapomeňte teď na vedro, dejte si osvěžující sprchu a nalaďte se na lehčí notu. Je totiž pravidlem, že s příchodem tepla se člověku snižuje apetit a na řadu se tak dostávají lehčí jídla, třeba ta zeleninová. A pokud se hovoří o zeleninových jídlech, ratatouille je podle mě jejich nekorunovaný král.
Francouzská dobrota, kterou můžete jíst jen tak, s dobrou bagetou či chlebem nebo jako přílohu k masu, třeba tomu grilovanému. Ratatouille připravuji už od nepaměti v nejrůznějších variacích, představuji vám však tu nejklasičtější (samozřejmě s vlastní úpravou), od Julie Child z knihy Mastering the Art of French Cooking.
Francouzská dobrota, kterou můžete jíst jen tak, s dobrou bagetou či chlebem nebo jako přílohu k masu, třeba tomu grilovanému. Ratatouille připravuji už od nepaměti v nejrůznějších variacích, představuji vám však tu nejklasičtější (samozřejmě s vlastní úpravou), od Julie Child z knihy Mastering the Art of French Cooking.
Na dvě porce potřebuji
- menší lilek
- menší cuketu
- olivový olej
- jednu cibuli
- zelenou papriku
- stroužek česneku
- tři rajčata
- sůl, pepř
- hrst hladkolisté petržele
Lilky a cuketu jsem nakrájela na kostičky, pak jsem je osmažila lehce na oleji. Lilky a cuketu jsem osolila, vyjmula a pokračovala dále. Na stejné pánvi jsem na oleji doměkka opekla na tenké plátky nakrájenou cibuli a papriku, přidala jsem utřený česnek a promíchala.
Rajčata jsem zbavila vnitřku (je možné je také oloupat), nakrájela na kousky, přidala k cibuli s paprikou a nechala podusit. Pak jsem přidala vnitřek rajčat a bez pokličky míchala, dokud se tekutina téměř nevyvařila. Směs jsem pak dosolila a opepřila.
Dospod hrnce jsem položila polovinu rajčatové směsi, zasypala částí petržele a přikryla směsí lilků a cuket. Navrch jsem dala zbytek rajčatové směsi a petržele. Směs jsem nechala pomalu dusit ještě asi 15 minut, dokud naspodu nezůstala jen trocha šťávy s olejem, zelenina byla dostatečně měkká a chutě se prolnuly.
Ratatouille podávejte teplé, stejně dobré je ale i studené.