Dnes jsem chtěla přijít s nějakým letním osvěžujícím receptem, ale podle počasí raději přidávám polévku z petržele. Ne tedy z té klasické bílé bulvy, ale z hladkolisté zelené petržele. Obvykle ji sice asi používáte spíš jako koření, ale například Turkové ji hned v několika receptech využívají jako zeleninu.
Já jsem si zamilovala bylinkové risotto, které petržel používá jako hlavní bylinku, a tahle polévka mi jej dost připomněla. Je krémová, krémovou konzistenci však místo smetany vytvoří brambora. Polévka je vlastně takovým hybridem letního jídla, protože bylinky jí dávají lehkost, ale svou povahou zahřeje i ve studených dnech.
Já jsem si zamilovala bylinkové risotto, které petržel používá jako hlavní bylinku, a tahle polévka mi jej dost připomněla. Je krémová, krémovou konzistenci však místo smetany vytvoří brambora. Polévka je vlastně takovým hybridem letního jídla, protože bylinky jí dávají lehkost, ale svou povahou zahřeje i ve studených dnech.
- jarní cibulku
- olivový olej
- malou oloupanou bramboru
- stroužek česneku
- svazek hladkolisté petržele
- půl litru vody nebo vývaru
- sůl
Na oleji jsem chvilku opekla na kousky nakrájenou jarní cibulku a stroužek česneku. Pak jsem přidala na kostičky nakrájenou bramboru, stonky petržele a zalila vodou.
Vše jsem vařila do změknutí brambor, pak jsem přidala lístky petržele a vařila ještě asi 5 minut. Polévku jsem nakonec rozmixovala ponorným mixérem dohladka a už jen dosolila.
Vše jsem vařila do změknutí brambor, pak jsem přidala lístky petržele a vařila ještě asi 5 minut. Polévku jsem nakonec rozmixovala ponorným mixérem dohladka a už jen dosolila.