16. května 2013

Salát z rukoly a jahod


Konečně tu máme léto :D Jednoduše jsme se přesunuli ze zimy rovnou do léta, i když jarní dny se mezi ty letní občas proderou. U mě to je klasika, každý rok touhle dobou díky střídání teplot přijde ošklivé nachlazení, které sice rychle proběhne, ale zotavovací fáze pak trvá docela dlouho. No nic, krásné dny mi to chrchlání a smrkání vynahrazují. Je to krása.




Včera proběhl Den boje proti rakovině, do nějž jsme se v práci také zapojili. Já nakonec více než bylo původně v plánu a dalo mi to opravdu zabrat, do kopce, z kopce, do kopce, z kopce. Při pěkném počasí šel prodej hned lépe, i když mám jeden zajímavý postřeh. Je až k nevíře, kolik lidí chodí po městě bez peněz :D Nebo že by kamufláž?

Dnes přicházím s jednoduchým receptem na salát. Že by vás nenapadlo do zeleninového salátu zapojit i slaďoučké jahody? Tuhle kombinaci navíc s balzamikovým octem musíte vyzkoušet, protože vytváří úplně novou, překvapivě lahodící kombinaci chutí.


Na dvě porce jsem potřebovala
  • vaničku rukoly
  • nadrobno nakrájenou jarní cibulku nebo na tenké plátky nakrájenou půlku červené cibule
  • 250g jahod
  • dvě lžíce olivového oleje
  • dvě lžíce balzamikového octa
  • lžíci medu
  • sůl a pepř
  • kousek fety nebo balkánského sýru (navíc)
V míse jsem zamíchala rukolu s cibulkou a na měsíčky nakrájenými omytými jahodami. Na zálivku jsem si umíchala olej spolu s balzamikovým octem, medem a pepřem.

Zálivku jsem nalila na salát a znovu opatrně promíchala, dosolila a podávala. Pokud budete mít fetu nebo třeba balkánský sýr, určitě jej nadrobte navrch při podávání, protože to salát povýší ještě o jeden řád.