18. května 2013

Daring cooks challenge April 2013: Vepřová panenka v polentové krustě


Výzvou Daring cooks pro květen bylo upéct cokoliv v obalu z jakéhokoliv těsta. Nejdřív jsem si říkala, že konečně zkusím hovězí Wellington, ale bylo by mi prostě a jednoduše líto zabalit hovězí svíčkovou do těsta, byť by to byl sebeklasičtější recept.

Rozhodla jsem se pro vepřovou panenku a obalila jsem jí bylinkovou polentou. Výsledek mne potěšil a protože je polentová krusta tak akorát silná, stačí panenku na talíři doplnit už jen zeleninou. Množství je dosti orientační, upravte si jej podle sebe.




Na čtyři porce jsem potřebovala
  • očištěnou vepřovou panenku 
  • velkou hrst instantní polenty
  • hrnek vody
  • snítku tymiánu a rozmarýnu
  • malou hrst nastrouhaného parmazánu
  • jedno sušené rajče
  • sůl
  • svazek zeleného chřestu
  • olej
  • šťavu z půlky citronu

Vepřovou panenku jsem ze všech stran osolila a na grilovací pánvi ji nechala zprudka zatáhnout. V hrnci jsem nechala vodu přivést k varu, nasypala do ní polentu, nasekané bylinky, sušené rajče a parmazán a míchala, dokud polenta nezhoustla a neuvařila se.

Na alobal jsem pak hustou polentu rozprostřela ve vrstvě, položila na ní panenku a zarolovala tak, aby se panenka polentou rovnoměrně obalila. Váleček jsem nechala vychladnout, alobal z něj sejmula, pomazala olejem a dala péct v zapékací misce do trouby předehřáté na 200°C asi na 25 minut.

Mezi pečením jsem si připravila chřest. Spodky chřestu jsem oloupala, v misce posolila a polila trochou oleje. Vše jsem promíchala, aby se olej dostal do všech záhybů. Chřest jsem pak ogrilovala na grilovací pánvi. Na talíř jsem nakonec položila chřest, pokapala jej šťávou z citronu a přidala plátky nakrájené panenky s polentovou krustou.