Výzvou Daring cooks pro květen bylo upéct cokoliv v obalu z jakéhokoliv těsta. Nejdřív jsem si říkala, že konečně zkusím hovězí Wellington, ale bylo by mi prostě a jednoduše líto zabalit hovězí svíčkovou do těsta, byť by to byl sebeklasičtější recept.
Rozhodla jsem se pro vepřovou panenku a obalila jsem jí bylinkovou polentou. Výsledek mne potěšil a protože je polentová krusta tak akorát silná, stačí panenku na talíři doplnit už jen zeleninou. Množství je dosti orientační, upravte si jej podle sebe.
Rozhodla jsem se pro vepřovou panenku a obalila jsem jí bylinkovou polentou. Výsledek mne potěšil a protože je polentová krusta tak akorát silná, stačí panenku na talíři doplnit už jen zeleninou. Množství je dosti orientační, upravte si jej podle sebe.
Na čtyři porce jsem potřebovala
- očištěnou vepřovou panenku
- velkou hrst instantní polenty
- hrnek vody
- snítku tymiánu a rozmarýnu
- malou hrst nastrouhaného parmazánu
- jedno sušené rajče
- sůl
- svazek zeleného chřestu
- olej
- šťavu z půlky citronu
Vepřovou panenku jsem ze všech stran osolila a na grilovací pánvi ji nechala zprudka zatáhnout. V hrnci jsem nechala vodu přivést k varu, nasypala do ní polentu, nasekané bylinky, sušené rajče a parmazán a míchala, dokud polenta nezhoustla a neuvařila se.
Na alobal jsem pak hustou polentu rozprostřela ve vrstvě, položila na ní panenku a zarolovala tak, aby se panenka polentou rovnoměrně obalila. Váleček jsem nechala vychladnout, alobal z něj sejmula, pomazala olejem a dala péct v zapékací misce do trouby předehřáté na 200°C asi na 25 minut.
Na alobal jsem pak hustou polentu rozprostřela ve vrstvě, položila na ní panenku a zarolovala tak, aby se panenka polentou rovnoměrně obalila. Váleček jsem nechala vychladnout, alobal z něj sejmula, pomazala olejem a dala péct v zapékací misce do trouby předehřáté na 200°C asi na 25 minut.
Mezi pečením jsem si připravila chřest. Spodky chřestu jsem oloupala, v misce posolila a polila trochou oleje. Vše jsem promíchala, aby se olej dostal do všech záhybů. Chřest jsem pak ogrilovala na grilovací pánvi. Na talíř jsem nakonec položila chřest, pokapala jej šťávou z citronu a přidala plátky nakrájené panenky s polentovou krustou.