10. května 2013

Chřestová polévka s crème fraiche


Tak vám při pátku přidávám slíbený recept z chřestu. Na téhle polévce je dobré, že ji můžete dělat z bílého chřestu, zeleného nebo třeba z obou. Můžete také využít zbytky, tvrdší konce, které byste do jiných jídel nepřidali. Nemusíte je ani loupat. Tvrdé slupky můžete zkusit rozmixovat nebo lépe propasírovat. Výsledkem je opravdu jednoduchá a lahodná, lehce nakyslá polévka. Ideální na teplejší dny.



Na čtyři až šest porcí je třeba
  • 500g chřestu (zeleného, bílého nebo kombinace obou)
  • trocha olivového oleje
  • litr zeleninového vývaru
  • 150g kelímek crème fraiche, v nouzi smetana Chef de créme

Chřest jsem si nakrájela na špalíky o délce asi 4 centimetry. V hrnci jsem si rozpálila olej a špalíky na něm chvilku za stálého míchání opékala. Pak jsem přilila zeleninový vývar a vařila do změknutí chřestu.

Polévku jsem rozmixovala ponorným mixérem a pak ještě přepasírovala od slupek. Nakonec jsem polévku ještě jednou přivedla k varu, vmíchala crème fraiche a podávala s čerstvým tymiánem.

Máte nějaké osvědčené recepty z chřestu? Sem s nimi :)