Na začátek bych vás chtěla upozornit, že google končí s podporou google reader, proto vy, kdo používáte jejich čtečku mne už nebudete moci přes google sledovat. Pokud chcete číst moje příspěvky i nadále a být aktuální, přidejte si můj blog na facebooku nebo na bloglovin, odkazy najdete na stránce vpravo. A teď už k samotnému receptu.
Losos je jedna z mých opravdu oblíbených ryb. Delikátní chuť, lákavá barva, možnost tolika úprav. Uzený losos mezi nimi hraje jednoznačné prim. Můžu ho jen tak na chleba, do těstovin nebo třeba v sushi. Před nějakou dobou jsem narazila na recept z lososa, který na svém blogu popisuje Aneta, a zaujal mne hlavně proto, s jakou vášní jej popisuje. Plus přidejte k tomu podobu mezi jejím gravad laxem a uzeným lososem a uznejte, že jsem se do něj prostě musela pustit.
Gravad lax nebo také gravlax je vlastně na tenké plátky nakrájený marinovaný filet z lososa s omáčkou. Marinuje se zpravidla v soli a cukru, další koření, bylinky či dokonce alkohol se pak recept od receptu mění. Populárním jídlem je hlavně v severských zemích, kde je to s ním asi stejně jako s naší svíčkovou.
Každý totiž dělá gravad lax podle sebe a samozřejmě nejlépe. Můžete ho jíst jako předkrm, hlavní chod nebo ho servírovat jako chuťovku na párty. Podává se s omáčkou a chlebem. Recepty na gravad lax jsem pohledala, prošla mnoho a nakonec z toho vznikla kombinace, kterou vidíte níže.
Každý totiž dělá gravad lax podle sebe a samozřejmě nejlépe. Můžete ho jíst jako předkrm, hlavní chod nebo ho servírovat jako chuťovku na párty. Podává se s omáčkou a chlebem. Recepty na gravad lax jsem pohledala, prošla mnoho a nakonec z toho vznikla kombinace, kterou vidíte níže.
Na dvě porce jsem potřebovala
- 300g čerstvého filetu z lososa bez kůže
- 100g hrubé mořské soli
- 30g krystalového cukru
- půl hvězdičky badyánu
- nastrouhanou kůru z jednoho pomeranče
- kopr
- lžíci anglické hořčice (může být i dijonská)
- lžíci medu
- lžíci bílého vinného octa
- pět lžic olivového oleje
- sůl
Lososa jsem omyla a důkladně osušila v papírové utěrce. V misce jsem smíchala sůl, cukr, drcený badyán a pomerančovou kůru. Polovinu směsi jsem rozprostřela v tenké vrstvě na dno igelitového sáčku a na ní položila lososa, kterého jsem zasypala zbylou směsí. Sáček jsem pak zabalila a položila do na hluboký talíř (protože s něj bude vytékat tekutina) a dala na 24 hodin do lednice.
Druhý den jsem lososa vyndala, omyla ho pod tekoucí vodou od směsi a opět osušila papírovou utěrkou. Kopr jsem nasekala nadrobno a filet v něm obalila ze všech stran. Pak jsem jej začala krájet na velmi tenké plátky, které jsem rozprostřela po talířích.
Nakonec jsem si připravila omáčku k namáčení (popřípadě polití) lososa. Promíchala jsem hořčici s medem, octem, olivovým olejem a dosolila jsem. Omáčku jsem pak rozdělila do dvou kalíšků a servírovala jí s porcemi lososa.