Opět pozdě, ale přece. Obvykle se snažím termíny dodržovat, ale s Daring cooks to nějak nezvládám. Kopněte mě, prosím... Děje se teď toho ale tak nějak tolik, že právě Daring cooks trochu ustupují do pozadí. O všem se časem určitě dozvíte, jednou novinkou ale je, že jsem se stala editorkou sekce Na talíři na portálu Generace21. Těším se na novou funkci a doufám, že se občas podíváte, jak to klape.
V dubnu bylo v Daring kitchen cílem vykostit kuře, naplnit jej nějakou chutnou nádivkou a upéct. Vykoštění kuřete bych se nebála, ale nevím, kdy bychom ho potom dokázali spořádat (a nemám ráda jíst tři dny to samé). Udělala jsem proto poloviční práci a vykostila polovinu kuřete. Bylo to pěkné velké farmářské kuře, takže množství bylo pro dva doopravdy dosti.
Na dvě porce jsem potřebovala
- polovinu velkého kuřete
- nadrobno nakrájenou cibuli
- lžíci olivového oleje
- dvě lžíce balzamikového octa
- špetku tymiánu
- sůl
- malý krajíc chleba
- 15g nastrouhaného ementálu
- kořenovou zeleninu
- skleničku bílého vína + ocet balsamico navíc
Kuře jsem si předpřipravila následovně. Odkrojila jsem stehno a křídlo, kterážto jsem dala stranou, a "vypreparovala" ven skelet, takže mi zůstal plát masa z trupu s kůží. Tam, kde bylo maso silnější, jsem ho nakrojila a dala tam, kde ho nebylo dost.
Připravila jsem si nádivku. Cibulku jsem dozlatova opekla na oleji, pak jsem přilila ocet, přidala tymián a sůl a cibulku nechala zkaramelizovat. Když cibulka vychladla, přisypala jsem jí k nadrobno nakrájenému chlebu a ementálu, osolila a "uhňácala" nepřiliš kompaktní hmotu. Tou jsem naplnila kuřecí trup, zarolovala ho a obvázala špagátem.
Troubu jsem si předehřála na 190°C, zarolované kuře jsem položila do zapékací misky, okolo něj dala na drobné kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, osolila, podlila bílým vínem a asi 2 lžícemi balzamikového octa. Kuře jsem přikryla a pekla asi hodinu, pak jsem jej odkryla a dopékala ještě 30 minut dozlatova. Během pečení jsem čas od času vypečenou šťávou kuře podlévala.
Podávala jsem s bramborami a zeleninou vypečenou se šťávou.