14. března 2013

Musaka


Jídla z jednoho hrnce nebo pekáče jsou prostě super. Miluju je. Všechno se v tom hrnci/pekáči pěkně udělá a chutě se tak krásně propojí, že vznikne naprosto unikátní rozměr, kterého byste jakoukoliv jinou přípravou nedocílili. Musaka jsou jedním takovým pokrmem.




Pamatuji si na ně matně ze školní jídelny, ale tam nebylo o co stát. Když jsme však byli na líbánkách na Rhodosu, v rámci jedné opulentní večeře, která byla v opravdu nádherném atriu mezi starými hradbami prorostlými bujnou zelení, jsme měli možnost ochutnat i musaka. Okamžitě jsme se zamilovali. A láska nám zůstala dodneška.

Je až s podivem, že jsem se k realizaci tohoto receptu nedostala dříve. Potřeba ale vygradovala, recept byl nalezen a mohla jsem se pustit do mise. Jen bych ještě zmínila, že jde o domorodý recept balkánu a všech možných přilehlých zemí, recepty se proto mohou dost měnit. Já se inspirovala tím od pana Cuketky. Nebojte se, podle surovin to vypadá na docela náročný recept, ale není tomu tak. A ani příprava mi nepřijde tak zdlouhavá, jak o tom hovoří právě Cuketka.


Na tři větší nebo čtyři menší porce jsem potřebovala
  • jeden střední lilek
  • jednu podobně velkou cuketu
  • jednu velkou cibuli
  • 200 g mletého hovězího nebo skopového masa (nebo kombinaci)
  • konzervu sekaných rajčat
  • stroužek česneku
  • olivový olej
  • pět středních brambor (i víc, podle libosti)
  • deci a půl mléka
  • dvě lžíce másla
  • dvě lžíce mouky
  • muškátový oříšek
  • skořici
  • sůl a pepř
Nejdříve jsem si lilek a cuketu nakrájela na asi půl centimetru široké plátky. Lilek je možno posolit a nechat vypotit, já to ale obvykle nedělám. Potom jsem cuketu i lilek posypala trochou skořice, ogrilovala na oleji na kontaktním grilu (aby změkly a objevila se mřížka). To jde samozřejmě udělat i na grilovací pánvi, každopádně tam zelenina nabere více oleje. To máme připravené zeleninové patro, které jsem ještě osolila a dala stranou.

Pak jsem si připravila bramborové patro. Brambory jsem očistila a dala vařit celé asi na 15 minut. Ty jsem nakrájela na centimetrové plátky, osolila a posypala skořicí.

Nyní masové patro. Cibuli na kostičky a rozsekaný česnek jsem zpěnila na oleji, přidala jsem mleté maso a nechala zhnědnout. Pak jsem přidala sůl, pepř, skořici a ještě chvíli opékala. Přisypala jsem rajčata a nechala asi 20 minut provářet, až byla směs opravdu hustá bez viditelné vytékající šťávy. Dosolila jsem a dala stranou.

A nakonec bešamel. Na másle jsem z mouky připravila světlou jíšku, přilila jsem mléko a míchala a míchala, až vznikl hustý bešamel. Osolila jsem, opepřila a přidala špetku muškátového oříšku.

Troubu jsem si předehřála na 180°C. Pekáček jsem vyložila bramborami, na ně jsem dala lilek a cuketu, na ně masovou směs a navrch pak bešamel. Celé jsem to pak vložila do trouby na asi 30-40 minut zapéct tak, aby bešamel zezlátl.

Jednu nevýhodu jídla z jednoho hrnce či pekáče přece jen mají. Pokud uděláte jídla víc, musíte na něj chodit pořád dokola, dokud už nic nezbyde...