Na dýních je dobré to, že vydrží doma poměrně dlouho, i několik měsíců. Proto když na podzim narazíte na dýně za dobrou cenu, vyplatí se jich koupit více a pak během zimy odebírat. Pozor ale na jakkoliv poškozené dýně nebo dýně, které jste už načali. Jejich trvanlivost se v tu chvíli smrskne na klasickou výdrž jakékoliv běžné zeleniny.
Dnes jsem k obědu připravila lasagne s dýní a řekla bych, že tento recept zařadím mezi mé oblíbené. Jelikož mám druhý týden doma strojek na těstoviny, zkoušela jsem ho na tomto receptu poprvé, ale v seznamu pracuji s připravenými lasagnemi.
Recept na domácí těstoviny totiž připravuji do většího speciálu právě o těstovinách. Příprava tohoto receptu sice zabere trochu více času, protože dýně je pečená nejprve v troubě a pak se s ní nakládá dále, každopádně dokážu si představit, že si tohle jídlo budete moci připravit večer předem a na druhý den už jen zapečete. A užíváte si. Nebo oslňujete návštěvu.
Recept na domácí těstoviny totiž připravuji do většího speciálu právě o těstovinách. Příprava tohoto receptu sice zabere trochu více času, protože dýně je pečená nejprve v troubě a pak se s ní nakládá dále, každopádně dokážu si představit, že si tohle jídlo budete moci připravit večer předem a na druhý den už jen zapečete. A užíváte si. Nebo oslňujete návštěvu.
Na dvě porce jsem potřebovala:
- 350g dýně hokkaido
- šest plátků lasagní
- lžíci másla
- tři stroužky česneku
- lžíci mouky
- hrnek mléka
- oregano
- sůl
- olej
- parmazán
Dýni jsem zbavila semínek, nakrájela na kousky, vložila do zapékací misky, zakapala lehce olejem a dala asi na 30 minut péct do trouby vyhřáté na 200°C. Když se dýně upekla, rozmělnila jsem ji vidličkou na kaši.
Na pánvi jsem si rozpustila máslo, trochu na něm opekla nadrobno nasekaný česnek, pak přidala mouku a vytvořila světlou jíšku. Do ní jsem přilila mléko a důkladně míchala až vznikl řidší bešamel. Přidala jsem sůl, oregano a zamíchala do něj dýni.
Na dno zapékacího pekáčku jsem dala trochu dýňovo-bešamelové směsi (opravdu jen malinko), pokladla vrstvou lasagní, dala další vrstvu dýně a lasagní a ještě jednou tak, že navrch byla poslední vrstva dýně. Na dýni jsem ještě nastrouhala parmazán a vše dala zapéct do 200°C horké trouby na 20 minut.
Na pánvi jsem si rozpustila máslo, trochu na něm opekla nadrobno nasekaný česnek, pak přidala mouku a vytvořila světlou jíšku. Do ní jsem přilila mléko a důkladně míchala až vznikl řidší bešamel. Přidala jsem sůl, oregano a zamíchala do něj dýni.
Na dno zapékacího pekáčku jsem dala trochu dýňovo-bešamelové směsi (opravdu jen malinko), pokladla vrstvou lasagní, dala další vrstvu dýně a lasagní a ještě jednou tak, že navrch byla poslední vrstva dýně. Na dýni jsem ještě nastrouhala parmazán a vše dala zapéct do 200°C horké trouby na 20 minut.
Je třeba zmínit, že tolik vrstev jsem mohla udělat proto, že jsem zapékala ve formě na chlebíček, pokud budete mít širší formu, vrstvy lasagní a dýně budou nejspíš jenom dvě.