Připravovat tento quiche je ideální v létě, když jsou rajčata plně zralá a plná chuti. Proč tedy píšu tento recept právě teď? Protože jej jde v podstatě připravovat kdykoliv, když vás přepadne chuť a máte poblíž slušná cherry rajčata.
Já, pokud to jde, kupuji cherry rajčata na stopce, která jim pomůže udržet čerstvost mnohem déle a rajčátka se stopkou obvykle mívají i rajčatovější chuť než ta bez ní. Nevíte náhodou, čím to bude?
Já, pokud to jde, kupuji cherry rajčata na stopce, která jim pomůže udržet čerstvost mnohem déle a rajčátka se stopkou obvykle mívají i rajčatovější chuť než ta bez ní. Nevíte náhodou, čím to bude?
Na jeden 24centimetrový quiche jsem potřebovala:
- hrnek hladké mouky
- 50 gramů změklého másla
- špetku soli
- jeden žloutek
- asi 2 lžíce studené vody
- čtvrtkilové balení cherry rajčátek
- jedno balení mozzarelly
- dva stroužky česneku
- hrst čerstvé nebo lžičku sušené bazalky
- dvě lžíce olivového oleje
- parmazán na posypání
Nejdříve jsem si připravila těsto, v misce jsem prsty smíchala mouku se solí a máslem, až vznikla taková drobenka. Pak jsem přidala žloutek a podle potřeby vodu tak, abych mohla umíchat kompaktní těsto. To jsem zabalila do potravinové fólie a dala do lednice na půl hodiny odležet.
Předehřála jsem si troubu na 200°C. Mozzarelu jsem nakrájela na velmi tenké plátky, česnek také a rajčata podle velikosti na poloviny nebo na tři až čtyři plátky. Těsto jsem na lehce pomoučeném vále rozválela na velikost koláčové formy a vyložila formu těstem.
Na dno jsem rozložila mozzarellu, aby pokryla celé dno. Na mozzarellu jsem pokladla rajčata řezem nahoru, mezi ně potom zastrkala plátky česneku, posypala bazalkou, pokapala olivovým olejem a zastrouhla parmazánem.
Na dno jsem rozložila mozzarellu, aby pokryla celé dno. Na mozzarellu jsem pokladla rajčata řezem nahoru, mezi ně potom zastrkala plátky česneku, posypala bazalkou, pokapala olivovým olejem a zastrouhla parmazánem.
Koláč jsem pak vložila do trouby a pekla 40-50 minut dozlatova. Je dobrý ještě za tepla, ale i za studena stojí za to.