3. února 2013

Krémová cibulačka


Jelikož náš byt díky rekonstrukci ložnice momentálně vypadá, jako kdyby v něm vybuchla bomba, soustředím se teď spíš na přidávání receptů, které jsem uvařila již dříve, ale z nějakého důvodu ještě nestihla publikovat.

Mezi takové recepty patří i krémová cibulačka, v níž ale není ani trochu smetany. Naší nejoblíbenější polévkou, kterou připravujeme doma také nejčastěji, je francouzská cibulačka, jíž jsem na blogu publikovala již před nějakou dobou.




Tato cibulačka je pro mne zcela novým objevem, který se té francouzské minimálně alespoň vyrovná. Jejím základem je pečená cibule a česnek. Inspiraci jsem náhodou objevila na internetu.

Na dvě porce jsem potřebovala:

  • 3 větší žluté cibule
  • jednu palici česneku
  • snítku rozmarýnu
  • sůl, pepř
  • dvě lžíce olivového oleje 
  • zeleninový vývar
Troubu jsem si předehřála na 200°C. Cibule a česnek jsem si rozpůlila a položila řezem do olejem vymazané zapékací misky. Přidala jsem ještě snítku rozmarýnu a dala do trouby péct asi na 50 minut. Když se cibule i česnek upekly tak, že byly měkké, misku jsem vyndala z trouby a nechala vychladnout.

Cibule i česnek jsem pak vyloupla ze slupky, vložila spolu s rozmarýnem do hrnce, zalila zeleninovým vývarem a nechala ještě asi 15 minut povařit. Obsah hrnce jsem pak rozmixovala ponorným mixérem dohladka, dosolila, opepřila a mohla jsem servírovat.