27. února 2013

Jablečný pudink se zakysanou smetanou


Myslím, že mnoho z vás tento recept zná. V případě, že ne, tak byste ho měli rychle zkusit, protože stojí opravdu za to. J. by se po něm mohl utlouct, je to jeho nejoblíbenější sladký recept. 

Vše ale záleží na kvalitě surovin, proto vybírejte ta nejsladší jablka a kvalitní vanilkový pudink. Já si tento pudink pamatuju z dětských let, kdy ho připravovala hlavně babička a potom i mamka. Taky máte tak rádi jídla z dětství jako já?



Na čtyři porce jsem potřebovala: 

  • čtyři střední sladká jablka
  • dva vanilkové pudinky
  • čtyři lžíce tmavého cukru
  • půl litru vody 
  • kelímek zakysané smetany

Jablka jsem oloupala, zbavila jádřinců a nakrájela na malé kostičky. Vložila jsem je do hrnce, přisypala cukr, zalila trochou vody z uvedeného množství a dala vařit. Když jablka trochu změkla a cukr se rozpustil, rozmíchala jsem ve zbylém množství vody oba pudinky a přilila je k jablkům. 

Směs jsem pak v hrnci míchala asi pět minut, než se utvořila hustá hmota a dostatečně se provařila. Jablka s pudinkem jsem pak rozdělila do čtyř sklenic a dala na hodinu vychladit do lednice. Před podáváním jsem ještě navrch přidala zakysanou smetanu.