Francouzské brambory jsou česká klasika. Zní to jako takový oxymorón, ale je to pravda. Každá rodina má stejně jako na bramborový salát nebo na svíčkovou svůj vlastní recept i na francouzské brambory. Viděla jsem již brambory na plátky, použití vařeného vejce a tak dále. Tyto varianty mi moc k srdci nepřirostly hlavně proto, že mám pocit, že když jsou suroviny takto na plátky, chuť nemá moc možnost se prolnout dohromady.
U nás doma (myslím u rodičů) děláme francouzské brambory skrz takové to kolečko, které je nahranolkuje jako třeba do bramborového salátu a používáme uzené maso a vše se to zalije syrovým vajíčkem. Já jsem si doma vytvořila vlastní variantu, která uzené nahrazuje kuřecím, popřípadě krůtím a vajíčko úplně odpadá.
U nás doma (myslím u rodičů) děláme francouzské brambory skrz takové to kolečko, které je nahranolkuje jako třeba do bramborového salátu a používáme uzené maso a vše se to zalije syrovým vajíčkem. Já jsem si doma vytvořila vlastní variantu, která uzené nahrazuje kuřecím, popřípadě krůtím a vajíčko úplně odpadá.
Ještě bych se chtěla vyjádřit k názvu. Vždycky mě zajímalo, proč jsou francouzské brambory francouzské, stejně jako španělský ptáček španělský. S ptáčkem jsem to ještě nevykoumala, ale o původu francouzských brambor již vím. A kupodivu je francouzský... Ve Francii totiž místní připravují podobný pokrm z brambor, tartiflette. Můžeme se tak jen dohadovat o tom, že nějaký cestovatel přenesl recept do našich končin, použil nám dostupné suroviny a přiznal původ pokrmu.
Pro čtyři jsem potřebovala:
- asi pět větších brambor
- dvě kuřecí prsa nebo stehenní řízky
- jednu větší cibuli
- lžičku uzené papriky
- sůl, pepř
- olej
Nejdříve jsem si uvařila neloupané brambory do poloměkka a pak jsem je i se slupkou protlačila skrz hranolkovací kolečko. Na oleji jsem si osmahla dozlatova nakrájenou cibuli. To je důležitý bod přípravy, proto nepodceňovat, cibule dělá základ chuti.
Cibuli jsem vyndala a přidala k bramborám a na stejné pánvi na trošce oleje opekla umleté maso s uzenou paprikou jen tak, aby se maso zatáhlo. Maso jsem pak přidala k bramborám a cibuli, osolila, opepřila a důkladně promíchala.
Směs jsem rozprostřela do zapékací mísy a dala péct do trouby vyhřáté na 200°C asi na 30 minut.
Cibuli jsem vyndala a přidala k bramborám a na stejné pánvi na trošce oleje opekla umleté maso s uzenou paprikou jen tak, aby se maso zatáhlo. Maso jsem pak přidala k bramborám a cibuli, osolila, opepřila a důkladně promíchala.
Směs jsem rozprostřela do zapékací mísy a dala péct do trouby vyhřáté na 200°C asi na 30 minut.