7. února 2013

Chil(l)i con carne


Jídla z jednoho hrnce mám ráda. Jsou poměrně jednoduchá na přípravu, člověk u nich nestráví hodiny a ušetří i spoustu práce s umýváním hory nádobí. Když pak hrnec otevřete, čeká na vás dobrota, kterou byste možná na počátku ani nečekali. 

Takovým receptem je i chili con carne. Jde vlastně o pokrm z mletého masa, paprik a fazolí, otázka však je, proč chili s jedním L a ne dvěma. Zatímco chilli totiž znamená druh koření, chili pak vyjadřuje spíše dušený pokrm, připravovaný s kořením chilli a také někdy paprikami. Chilli, chili. Chybou by však bylo považovat toto jídlo za španělské, protože jde o klasické jídlo kuchyně Tex-Mex.



Recept jsem si vypůjčila z Apetitu. V našich končinách jsem možná netradičně použila  čokoládu do slaného jídla, ale věřte mi, právě čokoláda dodá jídlu úplně nový rozměr.

Na čtyři porce jsem potřebovala:

  • lžíci oleje
  • cibuli nakrájenou nadrobno
  • na kostičky nakrájenou červenou papriku
  • drcený stroužek česneku
  • chilli koření podle chuti
  • lžičku sladké papriky
  • lžičku římského kmínu
  • 300 gramů mletého hovězího
  • hovězí vývar podle potřeby
  • konzervu sekaných rajčat
  • slitou konzervu červených fazolí
  • lžičku majoránky
  • sůl, pepř 
  • kostičku čokolády
Na oleji jsem nechala zesklovatět cibuli, pak jsem přidala česnek, červenou papriku, chilli, sladkou papriku a římský kmín. Vše jsem nechala dostatečně opéct, aby se koření uvolnilo do oleje. Do směsi jsem pak přidala maso a nechala ho ze všech stran zatáhnout. Přilila jsem rajčata, trochu vývaru, kostičku čokolády, majoránku, sůl a pepř a nechala jsem vše pod pokličkou vařit asi 20 minut. 

Během varu je třeba omáčku kontrolovat, aby se přiliš nevyvařila a nepřichytla se, a podle potřeby tak přilívat vývar. Potom, až se směs povařila a trochu zhoustla, jsem přidala fazole a nechala ještě asi 10 minut probublávat. Když bylo vše hotovo, nechala jsem jídlo chvíli odležet a pak jsem jej podávala s chlebem.

Doporučuji tento pokrm připravit pro přesný počet strávníků, protože pokud zbyde, tak budete jako já pořád chodit do hrnce pro přídavek, dokud se všechno nesní...