9. ledna 2013

Falafel


Zjistila jsem, že celý život připravuju falafel špatně! Vždycky jsem používala konzervovanou nebo uvařenou cizrnu a výsledek byl takový až moc mazlavý a kašovitý. Jednou se mi dokonce stalo, že jsem falafel naskládala do vrstvy oleje a celý se mi v něm rozpustil. Letěl pak do odpadu.

Celý trik je v použití přes noc namočené a NEuvařené cizrny. Pak vznikne úplně ideální strukturovaný falafel. Výrazně mi pomohl tento recept, změnila jsem akorát tepelnou úpravu, místo klasického smažení ve vysoké vrstvě oleje jsem jej upekla v troubě. Pro ty, které či kteří falafel neznáte, jde o populární arabské jídlo připravené z cizrny a koření.



Na 12 falafelů (asi 3-4 porce) jsem potřebovala:

  • asi hrnek sušené cizrny
  • polovinu cibule
  • lžičku sušeného koriandru
  • lžičku soli
  • trochu chilli
  • tři stroužky česneku
  • lžičku římského kmínu
  • hladkou mouku podle potřeby 
  • olej
Když chcete připravovat falafel, je třeba začít trochu s předstihem. Večer před tím si namočte hrnek cizrny do studené vody tak, aby byla cirzna dost ponořená (hodně vody nasákne a nabyde). Možná ještě ten večer budete řešit záhadu, kde co pořád praská, jde o bobtnající cizrnu, která se v míse přerovnává...

Druhý den pak do sekáčku dejte cibuli, koriandr, sůl, chilli, česnek a kmín a umixujte do hladka. Potom přidejte celou cizrnu a mixujte jen tolik, aby byla cizrna jemněji nasekaná, ale nevznikla úplně stejnorodá hmota.

Obsah mixéru přesuňte do mísy a zasypte a promíchejte s moukou tak, aby vznikla hmota, ze které jde tvarovat malé karbanátky. Na naolejovaný plech pak naskládejte tyto karbanátky (bude jich asi 12), pomašlujte olejem a dejte péct dozlatova do trouby vyhřáté na 200°C. V případě potřeby v průběhu pečení obraťte.

Já jsem falafel podávala v chlebu pide (takový ten kulatý, který se rozkrájí a v němž se prodává kebab), který kupuju buď v Tescu nebo v německém Kauflandu, spolu s okurkou, rajčetem, paprikou a červenou cibulí, vše zalité omáčkou z bílého jogurtu a česneku. Ideální by byl i arabský chleba.