23. ledna 2013

Brambory Hasselback


Pokud už máte dost klasických úprav brambor a chcete zkusit něco netradičního, s málem ingrediencí a přesto jedinečného, zkuste brambory Hasselback. Tento recept je původně švédský a jeho název je odvozen od restaurace, v níž se poprvé podávaly. Skvělá příloha ke všemu, kde byste využili/y brambory nebo i jen tak se zakysanou smetanou či nějakým dobrým dipem.



Na brambory je třeba:

  • tolik větších brambor, kolik porcí chcete podávat
  • stejný počet menších stroužků česneku
  • máslo 
  • hrubá sůl
Brambory jsem důkladně omyla a začala do nich zakrajovat ostrým nožem tenké plátky, které jsem však úplně nedořízla do konce tak, že zůstala brambora dole v celku. Do mezer mezi jednotlivými plátky jsem pak vložila slaboučké plátky ze stroužků česneku.

Troubu jsem si předehřála na 200°C a brambory jsem rozložila na plech s pečícím papírem. Každou bramboru jsem osolila, položila na ní plátek másla a dala péct dozlatova asi na 40 minut.