Další dárek, který jsem vytvořila a letos jím někoho obdaruji. Pokud se do tohoto receptu budete chtít pustit, je třeba začít dost v předstihu. Louhování totiž zabere několik měsíců.
Vanilkový extrakt je v podstatě velmi jednoduchý na přípravu a můžete ho použít všude tam, kde byste použili vanilku. Je také dobré, že můžete využít vanilkové lusky, z nichž jste semínka již použili na něco jiného.
Vanilkový extrakt je v podstatě velmi jednoduchý na přípravu a můžete ho použít všude tam, kde byste použili vanilku. Je také dobré, že můžete využít vanilkové lusky, z nichž jste semínka již použili na něco jiného.
Na skleničku o asi čtvrt litru jsem potřebovala:
- dva vanilkové lusky
- dobrou vodku
Vanilkové lusky jsem nakrájela asi na třetiny, vložila do sklenice a zalila vodkou. Vše jsem důkladně zavíčkovala, vložila dozadu do lednice a nechala asi čtyři měsíce louhovat.
Čas od času jsem se sklenicí zatřásla, aby se všechno promíchalo. Když vodka dostatečně zhnědne (asi za ty 4 měsíce), je možné používat.
Čas od času jsem se sklenicí zatřásla, aby se všechno promíchalo. Když vodka dostatečně zhnědne (asi za ty 4 měsíce), je možné používat.
Vyluhované lusky lze dolít další vodkou a přidat k nim kdykoliv další, když budete mít. Pokud ale nebudete mít chuť a čas vyrábět si extrakt, lze lusky vložit do sklenice s cukrem a nechat do cukru pustit vanilkové aroma. A máte domácí vanilkový cukr.
Vanilku doporučuji kupovat přes internet, kde přijde mnohem levněji než v klasickém obchodě. Na fotce je ještě mýdlo, které jsem vyráběla. Není sice jedlé, ale med a vločky jej tak trochu přibližují ke kuchyni. A co vy? Vyrábíte nějaké dárky na Vánoce?
Ty jo, ty jsi dobrá! I kdybych byla šikovná, což nejsem, tak jsem taky pěknej lenoch a po práci toho chci dělat co nejmíň. Ale je pravda, že ten extrakt žádný čas nezabere a zdá se to jako praktická věc!
OdpovědětVymazatSkoro žádnou práci to nedá, takže fakt doporučuju. Skazit na tom taky nic nejde :D
VymazatA neni v tom pak ta vodka nějak moc cítit když to do něčeho dám??
OdpovědětVymazatA jak si vyráběla to mýdlo?
Když ho dáš do pečení, tak se alkohol samozřejmě vypaří. Jinak jsem ho dávala i do banánového milkshaku a alkohol v tom cítit nebyl, jen vanilka :) Jinak na mýdlo jsem koupila glycerinovou hmotu, tu rozpustila ve vodní lázni, přidala med a rozsekané vločky. Pak jsem to rozlila do forem (použila jsem kelímky od jogurtu), nechala vychladnout a vyloupla.
Vymazatahoj Kayo, nv rámciprokrastinace a sjíždění Tvých stránek (mimochodem, krásný design, všechna čest) jsem náhodou narazila na tenhle vanilkový extrakt - a zrovna když mě napadlo, že by to byl vhodný dárek na Vánoce :)
OdpovědětVymazattakže čas začít...mám technický dotaz: mohla bys porovnat chuť tohohle domácího extraktu a kupovaného (teď nemyslím umělotinu od Dr.Oetkera, ale koupila normálně v obchodě i nějaké na alkoholové bázi - Oetker je tuším na olejové) a zajímalo by mě srovnávní. Je cítit rapidní rozdíl, pouze jemný nebo "ani tak moc ne"?
a pak především (nešlo si nevšimnout! stejně jako u všech Tvých jedlých dárků...) jak děláš ty krásné polepky? tiskneš si nějakou šablonu? nebo to kupuješ? a pokud vyrábíš, kde sháníš např.nalepovací papír?
díky moc za odpověď a ještě jednou: fakt hezký blog nejen obsahově, ale i vzhledově
Ahoj, předně mě moc těší, že se ti blog tak líbí, snažím se ;) ale moc ti asi neporadím, kupovaný extralt jsem nikdy neměla. Zpravidla používám totiž buď vanilku čerstvou nebo ten domácí. Jenom alkoholový doporučuju spíš asi do pečení, kde se alkohol vypaří a zůstane jen vanilková chuť.
VymazatNo a polepky vytvářím nejčastěji v adobe illustratoru, kde upravuju stažené templaty. Dobrá je i stránka tuším jamlabellizer.com, kde lze omezeně vyrobit taky. Já obvykle kupuju v papírnictví A4 s celopolepem, na které si tisknu, ale ty nejsou omyvatelné, takhle v malym jsem je amatérsky polepila ještě izolepou.
No a vlastně u téhle polepky mě napadá, že jsem jí asi dělala i v malování :D Stáhla jsem si nějaké pozadí a vložila jen text
Vymazatdíky moc, koukám, že budu mít zábavu na dlouhé večery ;)
Vymazat