Jelikož už mám dost všeho toho cukroví a vánočního jídla kolem, vyštrachala jsem svůj aktikvariátní výtisk Mastering the Art of French Cooking a zpracovala jablka, která to už potřebovala. Využila jsem je na koláč sester Tatinových, který vznikl tak nějak omylem před více než sto lety ve Francii a peče se v podstatě vzhůru nohama.
Na jeden koláč jsem potřebovala:
- čtyři jablka
- 100g třtinového cukru
- větší špetku skořice
- 50g másla
- listové těsto
Jablka jsem oloupala, zbavila jádřinců a nakrájela na měsíčky. Polovinu cukru jsem smíchala se skořicí a jablka v nich obalila.
Kulatou gratinovací mísu jsem vymazala polovinou másla, zasypala zbylým cukrem, rozprostřela všechny jablka, zalila zbytkem rozpuštěného másla a vše přikryla tenkým plátem těsta.
Těsto jsem pak na několika místech trochu nařízla, aby mohla odcházet pára, dala péct do předehřáté trouby na 190°C na spodní ohřev a pekla asi hodinu, dokud se při naklonění mísy nezačal místo šťávy z jablek objevovat hustý sirup.
Kulatou gratinovací mísu jsem vymazala polovinou másla, zasypala zbylým cukrem, rozprostřela všechny jablka, zalila zbytkem rozpuštěného másla a vše přikryla tenkým plátem těsta.
Těsto jsem pak na několika místech trochu nařízla, aby mohla odcházet pára, dala péct do předehřáté trouby na 190°C na spodní ohřev a pekla asi hodinu, dokud se při naklonění mísy nezačal místo šťávy z jablek objevovat hustý sirup.
Ideální je ještě za tepla koláč vyklopit z mísy, protože jinak se vám může stát to, co mě, a tedy, že nepůjde vyklopit a budete ho muset ohřívat. Dobrý je jak za tepla, tak i za studena.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)