4. prosince 2012

Párty kanapky


Oslava narozenin mého manžela si o víkendu žádala nějaké invenční občerstvení pro početné osazenstvo. Tak jsem zaštrachala v různých časopisech, nechala se inspirovat a připravila čtyři druhy kanapek.

Množství všech ingrediencí dohromady vystačilo na dvě balení toustových chlebů, kterým jsem okrájela kůrku, rozpůlila je na trojúhelníčky a nechala chvíli v troubě pod grilem z obou stran opéct do křupava.

Kanapky se sýrem brie a cibulovou marmeládou

Recept na tuto marmeládu jsem kdysi četla v nějakém čísle Albertu v kuchyni.

Potřebovala jsem:

  • jednu velikou červenou cibuli
  • deci červeného vína
  • lžíci hnědého cukru
  • dobrou sušenou bazalku nebo tymián
  • olej
  • sůl a pepř
Cibuli jsem nakrájela na tenká půlkolečka a spolu s cukrem opekla doměkka na oleji. Pak jsem přidala červené víno, sůl, pepř a bazalku a nechala vše pomalu odvařit tak, aby vznikla hustá marmeláda s kousky zkaramelizované cibule. Marmeládu jsem pak na kanapku naaranžovala s trojůhelníčkem dobře uleželého sýra brie.

Kanapky s dipem z červené cibule

Na tyto kanapky jsem se inspirovala v kuchačce u Dity P. a jejího receptu, který jsem si upravila podle svého.

Potřebovala jsem:

  • jednu velkou červenou cibuli
  • půl kelímku zakysané smetany
  • balzamikový ocet
  • sůl, pepř 
  • olej
Cibuli jsem nakrájela na půlkolečka a dozlatova osmažila na oleji. Cibuli jsem pak papírovou utěrkou osušila od oleje a zamíchala se smetanou, solí, pepřem a troškou balzamikového octa a nechala odležet. Na kanapku jsem ji pak naservírovala s polovinou černé olivy.

Kanapky se salátem z pečených paprik

Potřebovala jsem:

  • dvě červené papriky
  • hrst černých oliv
  • sůl
  • balzamikový ocet
  • olivový olej
Podobný recept jsem kdysi objevila v Apetitu a od té doby ho připravuju takto: Papriky nechám ze všech stran opéct pod grilem dočerna, pak je vložím do misky a pevně přikryji sáčkem, aby se zapařily. Když vychladnou, odstraním semínka, stopku a stáhnu z nich černou slupku. Pak papriky nakrájím na krátké a tenké proužky, smíchám s plátky černých oliv, osolím a zastříknu olivovým olejem a balzamikovým octem. 

Nechám uležet a pak můžu dát na kanapky, nebo je to výborná příloha k masu.

Kanapky s uzeným lososem a rukolou

Tento druh byl asi nejjednodušší na přípravu, potřebovala jsem:

  • balení 200 g uzeného lososa 
  • rukolu
Lososa jsem natrhala na kousky a na toustový chléb jsem pak vždy položila dva lístky rukoly a kousek lososa.

2 komentáře:

Za všechny komentáře děkuji :)