24. prosince 2012

Panettone (a jedno Vánoční přání)


Ještě nikdy jsem nepekla vánočku, protože tohle u nás v rodině po babičce převzala mamka. Letos jsem ale zkusila panettone, italské vánoční pečivo podobné naší vánočce. Je pravda, že jeho příprava není nejjednoduší, takže i mnoho italských rodin si jej jde raději koupit do blízkého pekařství. Pro mě to byla ale výzva, do které jsem se naplno pustila. Obstojný recept jsem našla zde.


Na jedno panettone ve 20 cm formě jsem potřebovala: 

  • 1 hrnek hrozinek
  • 2/3 hrnku kandované pomerančové kúry
  • 1/2 hrnku sušených brusinek
  • 2 lžíce rumu a 2 lžíce horké vody
  • 3 3/4 hrnku hladké mouky
  • 2/3 hrnku cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžičku sušeného droždí
  • 1/4 lžičky kůry z citrónu
  • vanilkový extrakt
  • 3 velká vejce pokojové teploty
  • 1 lžíci medu
  • 2/3 hrnku vlažné vody 
  • 170g másla

Přes noc jsem namočila hrozinky a brusinky do horké vody s rumem. Druhý den jsem v míse smíchala mouku, sůl, cukr, droždí, citrónovou kúru a vanilkový extrakt a v druhé míse ušlehala vejce, med a vlažnou vodu. 

Za použití hnětače na nízký stupeň jsem smíchala obsahy obou nádob, zvýšila rychlost a míchala, dokud se směsi dokonale nepromíchaly. Za stálého míchání jsem přidala změklé máslo a nechala přibližně 1 lžíci másla stranou. Do těsta jsem pak přimíchala hrozinky, brusinky, kandovanou kúru a lžíci rozpuštěného másla. Nádobu s těstem jsem přikryla utěrkou a nechala v teple asi 6 hodin kynout, pokud je chladno, pak kynutí prodlužte až na 12-15 hodin.

Těsto jsem po vykynutí míchala hnětačem asi 10 minut, dokud z něj nešlo vytáhnout tenké elastické těsto. To jsem pak vložila do 20centimetrové vysoké pečící nádoby (já použila malou formu na dort, kterou jsem celou vyložila pečícím papírem i tak, aby papír do výšky dost přesahoval formu), přikryla vlhkou utěrkou a nechala vykynout 3-5 hodin, dokud těsto nezdvojnásobilo svůj objem a nebylo jemné a nadýchané.

Předehřála jsem si troubu na 180°C, na povrchu těsta rozprostřela malé kousíčky másla a pekla v troubě asi hodinu nebo do té doby, dokud špejle nevyšla z těsta čistá.


Chtěla bych vám všem popřát spokojené svátky, ať se vám splní všechna přání a neopouští vás vášeň pro jídlo. Doufám, že mi budete věnovat přízeň i nadále, vaše Kaya.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)