Tak už i nás dostihla kapusta, v zeleninové bedýnce na mě čekala minulý čtvrtek. Já osobně proti ní nic nemám, ale můj muž jí opravdu nenávidí. Docela ho i chápu, protože kapusta má takové výrazné aroma, které každý nemusí snést. V podstatě jediné, v čem ji sní, jsou kapustové karbanátky, a tak jsem se do nich dneska k obědu pustila, sama jsem je nikdy ještě nedělala (maminka tradičně zajišťuje tyhle klasická jídla i pro nás).
Poslední dobou se snažím zase víc přemýšlet o kalorické hodnotě jídla, které konzumuji, protože moje váha se posunula nahoru víc než by se mi líbilo (sama bych samozřejmě ráda, kdyby to bylo naopak, že). A co si budeme povídat, karbanátky smažené na oleji nejsou právě dietní jídlo, i když kapusta může být vnímaná jako zeleninová složka, která se do dietnějšího jídla hodí... ale přeci jen to je málo. Chtěla jsem proto udělat nějakou lehčí variantu, ideálně v troubě.
Po tom, co jsem proštrachala různé recepty na karbanátky, jsem nakonec vytvořila recept, který funguje jako jejich určitá syntéza.
Na devět menších karbanátků jsem potřebovala:
Na devět menších karbanátků jsem potřebovala:
- 130 gramů hovězího mletého masa (obsah tuku 20%)
- asi jednou tolik kapusty
- jedno vejce
- dvě lžíce hrašky
- jednu menší cibuli
- čtyři stroužky česneku
- lžíci dijonské hořčice
- majoránku
- sůl a pepř
Kapustu jsem asi 15 minut povařila ve vodě, pak jsem jí zchladila a důkladně z ní vyždímala vodu. Dále jsem jí spolu s cibulí a česnekem dala do mixéru a rozmixovala najemno. Umixovanou směs jsem pak v míse smíchala s masem, vejcem, hraškou, hořčicí a kořením a vytvarovala z nich placičky. Pokud by se však stalo, že směs bude moc řídká, je třeba přidat ještě více hrašky nebo hrašku nahradit moukou, strouhankou.
Troubu jsem si rozehřála na 180 stupňů a dala karbanátky asi na 30 minut péct, v polovině času jsem je otočila na druhou stranu. Pokud byste používali méně tučné maso, vyplatilo by se karbanátky pomašlovat trochou oleje, v mém případě to ale nebylo nutné, protože olej vystoupil i na povrch a karbanátky tak nebyly suché.
Troubu jsem si rozehřála na 180 stupňů a dala karbanátky asi na 30 minut péct, v polovině času jsem je otočila na druhou stranu. Pokud byste používali méně tučné maso, vyplatilo by se karbanátky pomašlovat trochou oleje, v mém případě to ale nebylo nutné, protože olej vystoupil i na povrch a karbanátky tak nebyly suché.
Měli jsme to klasicky s vařeným bramborem, který kromě kaše mám ke karbanátům nejraději, a rajčetem. Jestli zbyde něco do večera, tak si je dám k večeři ještě do pita chleba se zeleninou a jogurtovým dresinkem, jelikož je to dobrá varianta, jak karbanátky využít i jinak (i když na chlebu s hořčicí to taky není zrovna k zahození).
Mňam, uplně na to mám chuť. Třesu se na to, až nebohou kapustu rozmixuju a upeču :))
OdpovědětVymazatTakže, už to proběhlo a naprosto paráda. Péct jsem tedy musela podstatně déle než půl hodiny, ale chuť luxusní. Rozhodně zopakuji :-)
VymazatTak to je super! Jsem moc ráda :)
VymazatZbožňuju tohle jídlo��
OdpovědětVymazatvynikající!! využili jsme váš recept i při protikvasinkové dietě. Chutnaly celé rodině (2x35,8,3)Díky
OdpovědětVymazatTak to mě těší, i že zkoušíte poměrně staré recepty tady ;)
Vymazat