10. září 2012

Linguine s dýní

A je tu podzim. Oficiálně ještě tedy ne, ale podle ranní zimy a mlh už je to poznat. Taková ta lezavá zima a mlha, kterou si představuji, že potkáte v Anglii. Dá se říct, že podzim mám ze všech ročních období nejraději, protože má svou poezii a krásu.

Příroda se najednou začne barvit do nepřeberného množství barevných odstínů, ale pořád ještě je dostatečné teplo, abychom si tu krásu mohli užít napřímo. Vzhledem k tomu, že podzim se začíná vkrádat čím dál víc, je třeba taky začít vařit alespoň trochu podzimně.

Receptem, který se nese přesně v tomhle duchu, je můj dnešní oběd, linguine s dýní hokkaido. Inspiraci jsem čerpala zde, ale samozřejmě jsem si recept upravila podle své chuti.


Na porci pro dva lidi je třeba:

  • takové množství linguine, které vás ve dvou zasytí
  • asi čtvrtina větší dýně hokkaido
  • jedna menší cibule
  • stroužek česneku
  • bazalka
  • trocha strouhaného parmazánu
  • olej
Na začátku je třeba cibuli a česnek oloupat a nakrájet na tenké plátky. Dýně se musí omýt, nakrájet na silnější špalky a ty pak na tenčí plátky. Cibule s česnekem a dýní se pak asi 10-15 minut restuje na oleji (jelikož na těstovinách nebude omáčka, je ho třeba více než obvykle - já jsem mimořádně nepoužila olivový olej, ale olej z nakládaných rajčat, který těstoviny taky lehce ochutí, proto radím tento olej nevylívat a používat ideálně do salátu nebo na těstoviny).

Podle potřeby osolte. Mezitím linguine uvařte podle návodu na obalu a uvařené je ještě horké vhoďte spolu s parmazánem a bazalkou k zelenině. Všechno krátce promíchejte a může se jíst. Je to fakt dobrota.

1 komentář:

Za všechny komentáře děkuji :)