27. září 2012

Krůtí burger


Hamburgery... Mám je moc ráda, ale tedy takové ty domácí nebo ještě možná restaurační, fasfoodové ani náhodou. Maso totiž obvykle bývá poměrně nevzhledné a nesnesu ty buchtovité housky, které se na ně používají. A to nebudu mluvit ani o chuti.

Obvykle burgery dělám doma, protože jen tak můžu dohlédnout na kvalitu jednotlivých surovin a dát si do nich jen to, co mám opravdu ráda. Domácí výroba tohle jídlo povyšuje na mnohem vyšší úroveň a dovolila bych si říct, že dokonce i poměrně zdravou.

K obědu tuhle byly burgery krůtí, protože jednak mi krůtí maso leželo v lednici a taky proto, že krůtí maso je podle mých zkušeností na tohle jídlo více než vhodné, protože zůstává krásně šťavnaté. Recept je můj, zkuste ho, určitě vám bude chutnat.

Pro dva jsem potřebovala:

  • asi 170 gramů namletého krůtího masa ze stehna
  • lžíci papričky chipotle
  • lžičku sušené natě koriandru
  • sůl
  • 2 "celozrnné" kaiserky
  • pár listů rukoly
  • 2 plátky madelandu
  • na kolečka nakrájenou cibuli a rajče 
  • farmářský dresing
Mleté maso jsme smíchala s nasekanými papričkami chipotle (ty jsou obzvlášť super, protože dodají masu trochu pálivou a uzenou chuť), koriandrem a solí a utvořila z nich takové karbanátky, které jsem opekla na kontaktním grilu bez oleje, ke konci jsem navrch dala rozpéct plátek sýra.

Housky jsem opekla, aby byly teplé a trochu křupavější a začala sestavovat burger. Na spodní housku jsem nejdřív dala trošku dresingu, pak rukolu, potom maso, cibulku, rajče a pokapala ještě trochou dresingu. Přiklopila druhou částí housky a bylo hotovo. Dobrota sama...


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)