Abych dostála svým předsevzetím, uvedu zde druhý chod z našeho "výročního" menu k prvnímu roku po svatbě. Hned jak vyšla kuchařka Dity P., musela jsem ji mít. A to dokonce tak, že jsem ani nehleděla na cenu, která nebyla zrovna z nejnižších mezi knihkupectvími nabízejícími tuto kuchařku.
Dostupnost ale zvítězila nad cenou a bonusem mi bylo, že moje drahá mamka mi jí pak jakoby věnovala k svátku, takže peníze jsem měla zpět. Díky mami. Ditu sleduji už dlouho a na kuchařku jsem se moc těšila. Nezklamala mě. Jelikož jsem na naší soukromou slavnostní večeři přemýšlela o polévce, ta od Dity mi padla hned do oka a nejen proto, že dýni jsem si právě přinesla z farmářského trhu.
Dostupnost ale zvítězila nad cenou a bonusem mi bylo, že moje drahá mamka mi jí pak jakoby věnovala k svátku, takže peníze jsem měla zpět. Díky mami. Ditu sleduji už dlouho a na kuchařku jsem se moc těšila. Nezklamala mě. Jelikož jsem na naší soukromou slavnostní večeři přemýšlela o polévce, ta od Dity mi padla hned do oka a nejen proto, že dýni jsem si právě přinesla z farmářského trhu.
Na dýňovou polévku se zázvorem pro dva a kousek je třeba:
Na oleji jsem osmahla na kostky nakrájenou cibuli a pak přidala na kostky nakrájenou dýni, omytou a zbavenou semen, kterou jsem taky chvilku orestovala. Směs jsem pak zalila bujónem (já měla kuřecí) tak, aby dýně byla zalitá a ještě kousek nad ní.
Až se vše povařilo a změklo, pak jsem všechno rozmixovala ponorným mixérem, dosolila, opepřila a přidala zázvor, aby delším vařením nezmizela jeho chuť. A hotovo. Musím říci, že super, ani smetanu polévka nepotřebovala, i když s ní by to taky nebylo k zahození. My si jí dali alespoň navrch...
- asi polovina střední dýně hokkaido
- jedna cibule
- trocha oleje
- bujón
- sůl, pepř
- zázvor (Dita radí čerstvý, já neměla a tak byl sušený)
Na oleji jsem osmahla na kostky nakrájenou cibuli a pak přidala na kostky nakrájenou dýni, omytou a zbavenou semen, kterou jsem taky chvilku orestovala. Směs jsem pak zalila bujónem (já měla kuřecí) tak, aby dýně byla zalitá a ještě kousek nad ní.
Až se vše povařilo a změklo, pak jsem všechno rozmixovala ponorným mixérem, dosolila, opepřila a přidala zázvor, aby delším vařením nezmizela jeho chuť. A hotovo. Musím říci, že super, ani smetanu polévka nepotřebovala, i když s ní by to taky nebylo k zahození. My si jí dali alespoň navrch...
Mam pro vaše čtenáře tip!
OdpovědětVymazatPokud chcete, aby vaše ratolesti polévku papali, neříkejte jim, že se jedná o dýňovku. :D
Normálně jí do doby, než jsem jim ro prozradil papkali.
Vařím to dle tohoto receptu: http://www.tradicnirecepty.cz/polevky/dynova-polevka/
Doufám, že moje děti s tím nebudou mít jednou problém. Každopádně díky za tip :)
VymazatJá hlvaně nerozumím tomu, co jim vadí na dýních? :)) že jsou velký a oranžové?
Vymazatjá osobně mám dýňovku ráda, na chuť jsem jí přišla ve Švýcarsku a naučila jsem na ní celou naši rodinu včetně přítele, který se nad polívkami obecně šklebí... :-D dělám ji podle francouzského receptu dýňovka
Vymazat