Moje mamka měla o víkendu oslavu narozenin. A protože jsem přemýšlela, co bych jí upekla dobrého, a protože jsme den předem slavili výročí prvního roku manželství formou večeře doma, spojila jsem mamky koláč a náš dezert dohromady.
Rozhodla jsem se pro clafoutis, lehký francouzký dezert s ovocem, protože ovoce je všude habaděj a protože jde o takové dobré těsto podobné pudinku, což mě baví víc, než jakékoliv máslové nebo jiné korpusy. Tradičně je clafoutis s třešněmi, ale protože ty už mají sezónu za sebou a já měla doma nektarinky, tak jsem použila je.
V pečení jsem vyšla z receptu Dory zde. Ona ale pracuje s formou 30 cm, já s formou 24 cm a ještě maličkatou srdcovou formičkou k tomu. Tak jsem přepočítávala a přepočítávala, až jsem se přepočítala a množství těsta bylo na koláčovou formu trošku méně. Ale zase ne moc málo, tak jsem to tak nechala a ničemu to nevadilo.
Rozhodla jsem se pro clafoutis, lehký francouzký dezert s ovocem, protože ovoce je všude habaděj a protože jde o takové dobré těsto podobné pudinku, což mě baví víc, než jakékoliv máslové nebo jiné korpusy. Tradičně je clafoutis s třešněmi, ale protože ty už mají sezónu za sebou a já měla doma nektarinky, tak jsem použila je.
V pečení jsem vyšla z receptu Dory zde. Ona ale pracuje s formou 30 cm, já s formou 24 cm a ještě maličkatou srdcovou formičkou k tomu. Tak jsem přepočítávala a přepočítávala, až jsem se přepočítala a množství těsta bylo na koláčovou formu trošku méně. Ale zase ne moc málo, tak jsem to tak nechala a ničemu to nevadilo.
Abych ale nikoho nezmátla, nechávám původní poměr surovin a pokud budete mít menší formu jako já, zkuste si to taky přepočítat.
Na formu o 30 cm je třeba:
Na formu o 30 cm je třeba:
- 700g vyloupaných zralých nektarinek nakrájených na větší kostky
- 150g cukru moučka
- 185g hladké mouky
- 4 vejce
- 450ml mléka
- trochu vanilkového extraktu
Troubu jsem si předehřála na 180°C. Nektarinky jsem si smíchala s polovinou cukru a nechala stranou proležet. Všechno ostatní se špetkou soli navíc jsem šlehačem promíchala dohromady, aby se mi utvořilo řidší těsto.
To jsem nalila do forem, které jsem už poučená nezdarem u jiného koláče ještě obalila alobalem, aby těsto nevyteklo, posypala nektarinkami a dala péct asi na půl hodiny, možná o něco déle. A hotovo, může se konzumovat...
To jsem nalila do forem, které jsem už poučená nezdarem u jiného koláče ještě obalila alobalem, aby těsto nevyteklo, posypala nektarinkami a dala péct asi na půl hodiny, možná o něco déle. A hotovo, může se konzumovat...
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)