Když jsem procházela v obchodě a viděla krásnou hladkolistou petržel za poloviční cenu, napadlo mě bylinkové risotto. A tak milá petržel putovala do košíku a hned druhý den se stalo to, co se mělo stát. Mňam. Jen mě mrzí, že na našem farmářském trhu lze koupit kvanta kudrnky a hladkolistou petržel člověk aby pohledal. Snad třeba napřesrok...
Jinak zpět k risottu. Inspirovala jsem se receptem od Lindsay na mém oblíbeném blogu zde a použila bylinky co byly právě doma. A vznikla z toho opravdu lahůdka. I když hlavní bylinkou byla už zmíněná petržel, která má poměrně výraznou chuť, výsledná chuť pokrmu byla tak akorát. Tohle jídlo je jednou z mých snah udržet si léto alespoň doma. Protože dneska je ráno venku zima a mlha, prostě jako na podzim.
Jelikož výsledné množství risotta bylo tak na tři porce a poslední jsem měla dneska k snídani (teda!), uvádím zde množství pro tři. Pokud jste ale větší jedlíci, bude to i pro dva. Je třeba:
- jeden hrnek rýže na risotto
- hrnek petržele
- čtvrt hrnku bazalky a stejně tak libečku
- asi čtvrt litru kuřecího vývaru
- půl skleničky bílého vína
- vodu podle potřeby
- dvě lžíce másla
- tři lžíce olivového oleje
- jednu menší cibuli
- stroužek česneku
- sůl a pepř
- a samozřejmě parmazán, ten nemůže chybět
Na dvou lžících oleje jsem osmahla nadrobno nakrájenou cibuli, potom přidala rýži a také ji krátce osmahla. Vše jsem zalila vínem a počkala než se vstřebá. Pak jsem postupně po trochách přidávala vývar a nechala rýži jej vstřebat než jsem přidala další.
Vývar a potom popřípadě voda se přidávají do té doby, než rýže změkne tak, aby byla měkká, ale vevnitř ještě pevná. Mezitím jsem si rozsekala máslo s bylinkami a česnekem v sekáčku nadrobno a dala stranou.
Když se rýže dovařila, nechala jsem ji asi tři minuty odpočívat a pak jsem přidala lžíci oleje, podle chuti parmazán, pepř a sůl. Sůl ani nebyla potřeba, protože vývar rýži osolil tak akorát. Nakonec jsem do risotta zamíchala rozsekané bylinky s máslem a česnekem. Toť vše. Pak už jen jíst...
Vývar a potom popřípadě voda se přidávají do té doby, než rýže změkne tak, aby byla měkká, ale vevnitř ještě pevná. Mezitím jsem si rozsekala máslo s bylinkami a česnekem v sekáčku nadrobno a dala stranou.
Když se rýže dovařila, nechala jsem ji asi tři minuty odpočívat a pak jsem přidala lžíci oleje, podle chuti parmazán, pepř a sůl. Sůl ani nebyla potřeba, protože vývar rýži osolil tak akorát. Nakonec jsem do risotta zamíchala rozsekané bylinky s máslem a česnekem. Toť vše. Pak už jen jíst...
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)