5. září 2012

Bylinkové risotto


Když jsem procházela v obchodě a viděla krásnou hladkolistou petržel za poloviční cenu, napadlo mě bylinkové risotto. A tak milá petržel putovala do košíku a hned druhý den se stalo to, co se mělo stát. Mňam. Jen mě mrzí, že na našem farmářském trhu lze koupit kvanta kudrnky a hladkolistou petržel člověk aby pohledal. Snad třeba napřesrok...

Jinak zpět k risottu. Inspirovala jsem se receptem od Lindsay na mém oblíbeném blogu zde a použila bylinky co byly právě doma. A vznikla z toho opravdu lahůdka. I když hlavní bylinkou byla už zmíněná petržel, která má poměrně výraznou chuť, výsledná chuť pokrmu byla tak akorát. Tohle jídlo je jednou z mých snah udržet si léto alespoň doma. Protože dneska je ráno venku zima a mlha, prostě jako na podzim.

Jelikož výsledné množství risotta bylo tak na tři porce a poslední jsem měla dneska k snídani (teda!), uvádím zde množství pro tři. Pokud jste ale větší jedlíci, bude to i pro dva. Je třeba:

  • jeden hrnek rýže na risotto
  • hrnek petržele
  • čtvrt hrnku bazalky a stejně tak libečku
  • asi čtvrt litru kuřecího vývaru
  • půl skleničky bílého vína
  • vodu podle potřeby
  • dvě lžíce másla
  • tři lžíce olivového oleje
  • jednu menší cibuli
  • stroužek česneku
  • sůl a pepř
  • a samozřejmě parmazán, ten nemůže chybět

Na dvou lžících oleje jsem osmahla nadrobno nakrájenou cibuli, potom přidala rýži a také ji krátce osmahla. Vše jsem zalila vínem a počkala než se vstřebá. Pak jsem postupně po trochách přidávala vývar a nechala rýži jej vstřebat než jsem přidala další.

Vývar a potom popřípadě voda se přidávají do té doby, než rýže změkne tak, aby byla měkká, ale vevnitř ještě pevná. Mezitím jsem si rozsekala máslo s bylinkami a česnekem v sekáčku nadrobno a dala stranou.

Když se rýže dovařila, nechala jsem ji asi tři minuty odpočívat a pak jsem přidala lžíci oleje, podle chuti parmazán, pepř a sůl. Sůl ani nebyla potřeba, protože vývar rýži osolil tak akorát. Nakonec jsem do risotta zamíchala rozsekané bylinky s máslem a česnekem. Toť vše. Pak už jen jíst...


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)