Jelikož se teď blíží různé narozeniny známých a příbuzných,
začíná také období pečení nejrůznějších dortů, dortíčků a sladkých překvapení.
A protože v sobotu měl oslavu čtvrtstoletí od svého narození bývalý spolužák a kamarád, nebyla bych to já, abych něco nepřipravila. Ano, mohla jsem
koupit lahev vína nebo něco podobného a bylo by to úplně bez práce.
Ale proč? Spotřební dárky vždycky potěší (alespoň mě, protože nesnáším různé serepetičky, na které vám později akorát sedá prach) a dárky, při kterých jste si dali práci a investovali jak hrubou sílu, tak i čas a um se prostě cení. Alespoň podle mě.
Ale proč? Spotřební dárky vždycky potěší (alespoň mě, protože nesnáším různé serepetičky, na které vám později akorát sedá prach) a dárky, při kterých jste si dali práci a investovali jak hrubou sílu, tak i čas a um se prostě cení. Alespoň podle mě.
Receptů na dorty a sladké celkově je tolik, že byla by
škoda realizovat pořád jeden a ten samý recept. Proto zatím snad není sladkost,
kterou bych připravovala vícekrát. A není tomu ani dnes, můj pokus o „netradiční“
(přeci jen v našem věku je pořád ještě netradiční) narozeninový dar byl
skvělý čokoládou překypující dort, dortík, dortíček.
Zaujal mne již podle fotky v květnovém Gurmetu, který si občas kupuji v dlouhém očekávání
dalšího čísla Apetitu. Krásný „mokrý“ dort (mud cake) s pořádnou dávkou čokolády
uvnitř a navenek. Navíc se při pročítání receptu ukázalo, že nebude ani pracný.
Tak proč ne… jen jsem hledala příležitost, kdy recept vyzkoušet a padlo to na
onu oslavu narozenin.
Mohla bych si ho udělat jen tak, ale pořád ještě mi nepřijde úplně vhodné upéct si dort a jentak ho celý sníst. Protože to by se dozajista stalo… jelikož je tento dort považován za „mokrý“, není třeba vyrábět žádné složité krémy, člověk si vystačí úplně s polevou. A nebyla bych to já, abych si ho trošku neupravila.
Mohla bych si ho udělat jen tak, ale pořád ještě mi nepřijde úplně vhodné upéct si dort a jentak ho celý sníst. Protože to by se dozajista stalo… jelikož je tento dort považován za „mokrý“, není třeba vyrábět žádné složité krémy, člověk si vystačí úplně s polevou. A nebyla bych to já, abych si ho trošku neupravila.
Na tento dort budete potřebovat:
- hrnek mléka
- půl hrnku vody
- kostku másla
- čtvrt hrnku kakaa
- 200g hořké čokolády
- 2 hrnky cukru
- lžičku skořice
- lžičku instantní kávy
- 2 vejce
- tři čtvrtě hrnku hladké mouky
- tři čtvrtě mouky polohrubé
- půl prášku do pečiva
Postup je poměrně jednoduchý, v hrnci se smíchá mléko s vodou,
spolu s máslem, čokoládou, kakaem, cukrem, skořicí a kávou se zahřeje tak,
aby se vše rozpustilo. Potom se přidá obojí mouka, prášek do pečiva a opatrně
se zašlehají obě vejce. Těsto bude poměrně tekuté, ale není se čeho bát.
Použila jsem formu o průměru 20 cm, kterou jsem vyložila pečícím papírem, ale je možné jí také vymazat máslem a vysypat polohrubou moukou. Troubu je třeba předehřát na 150°C a pak už jen dát péct na hodinku a tři čtvrtě. Po vychladnutí dortu jsem jej pak potřela naší čokoládovou polevou.
Použila jsem formu o průměru 20 cm, kterou jsem vyložila pečícím papírem, ale je možné jí také vymazat máslem a vysypat polohrubou moukou. Troubu je třeba předehřát na 150°C a pak už jen dát péct na hodinku a tři čtvrtě. Po vychladnutí dortu jsem jej pak potřela naší čokoládovou polevou.
Na polevu je třeba:
Čokoláda se rozpustí (lze to dělat i ve vodní lázni, avšak já jsem si práci ulehčila a rozpustila jí v mikrovlnce) a podle citu se do ní zamíchá zakysaná smetana, celkem asi polovina kelímku.
- 200g hořké čokolády
- zakysaná smetana podle potřeby
Čokoláda se rozpustí (lze to dělat i ve vodní lázni, avšak já jsem si práci ulehčila a rozpustila jí v mikrovlnce) a podle citu se do ní zamíchá zakysaná smetana, celkem asi polovina kelímku.
Musím říct, že dort měl docela úspěch, i když díky skořici
byl cítit po perníku, který já právě nemusím. Pro příště bych tam místo skořice
dala vanilku, jak je v originálním receptu. A shodli jsme se, že by vůbec
nebylo na škodu přidat do těsta višně naložené v rumu. No, možná někdy
příště.
O víkendu se chystáme na další oslavu a já přemýšlím, co
zase upeču… A zatím je mým favoritem mrkvový dort z nové kuchařky od Dity
Pecháčkové, kterou jsem si pořídila. A zatím nelituji. Tak uvidíme, zda tomu tak bude
i po upečení onoho receptu. Ještě malá poznámka k fotkám, je mi líto, že
se mi nepodařilo vyfotit nakrojený dort, protože by byla vidět jeho krásná
hutná struktura. Bohužel, na focení zmizel až moc rychle.
právě doděláno - vychlazeno a dortík nemá chybu. Je boží a ještě božsky chutná .-)
OdpovědětVymazatŽe jo :) jsem ráda, že se povedl.
VymazatDobrý deň, páči sa mi tento recept. Akorát sa chcem opýtať, či je tam cítiť ta káva? Tu zase nemusím v pochutinách ja :)
OdpovědětVymazatPredom ďakujem za odpoveď!
Klára
Káva v tom cítit není :)
VymazatAhoj, jak velké hrnky používáš? Mám formu o průměru 26 cm a hrnky s objemem cca 350 ml... premyslim, jak upravit pomery ;)
OdpovědětVymazatDiky za odpoved!
M.
Klasické, čtvrtlitrové :)
VymazatDobrý den, a musím jen napsat, že měl velký úspěch! Neskutečně dobrý dort!
OdpovědětVymazatMoc děkuju!
Vymazat