Je jaro. I počasí tomu už nasvědčuje, což je jen a jen super! A k jaru a Velikonocům alespoň pro mě neodmyslitelně patří špenát. Koupila jsem si před nějakou dobou mražený listový špenát s tím, že brzy udělám špenátový krém, jenže ouha, manžel je díky nepovedeným sportovním aktivitám léčený warfarinem, při němž špenát není právě chtěná surovina.
Ale co, diety jsou od toho, aby se čas od času porušily, tak jsem se (po domluvě s ním) rozhodla udělat alespoň špenátové cannelloni. I proto, že jsem si balení cannellon již před nějakou dobou koupila a od té doby kolem nich stále chodím a říkám si, co s nimi. A taky proto, že včera vyšel nový Apetit a z jeho stránek se tam na mě jedny takové přímo smály. Takže jo, je to tady. Dneska jsou k obědu cannelloni! Polévka někdy jindy.
No a to by nebylo jaro, abych se nesnažila se sebou něco udělat (rozumějte zhubnout). Takže vlastně tento recept je i dietní. Jak jsem již zmínila, recept je velmi okrajově inspirován receptem v dubnovém Apetitu, ale tedy jen velmi vzdáleně…
Na jídlo pro čtyři budete potřebovat:
- 150 gramů kuřecích stehenních řízků
- 230 gramů hovězího zadního
- 200 gramů cannelloni
- 400 gramů mraženého listového špenátu
- 500 gramů rajčatové passaty
- 30 gramů parmezánu
- 30 gramů kozího čerstvého sýra
- česnek podle chuti
- oregano
- muškátový oříšek
- sůl a pepř
Jako první je třeba začít dělat rajčatovou omáčku. Na tu do pánve nebo hrnce potřebujete dát trochu česneku a na maloučko olivovém oleji jej krátce osmahnout, pak přidat passatu, sůl, pepř a oregano a pak tak 15 minut povařit.
Obojí maso jsem si mezitím umlela v mlýnku a smíchala s rozmraženým špenátem, z nějž jsem vymačkala přebytečnou vodu. Do směsi jsem pak přidala sůl, pepř, muškátový oříšek a „rozňahňala“ to v celistvější hmotu. Tou jsem potom naplnila cannelloni, které jsem vložila do zapékací misky. To nebyla právě čistá práce, protože jsem to dělala rukama, ale ruce jsou prostě nejlepší pomocník.
Mezitím se svařila rajčatová omáčka, kterou jsem naplněné cannelloni přelila a posypala nastrouhaným parmezánem a nadrobeným kozím sýrem. Toť vše. Misku jsem pak zakryla a dala péct do předehřáté trouby na 200°C asi na 30 minut. Prostě do doby, kdy budou cannelloni uvařené a sýr navrchu zlatavý. Pak je možno podávat.
Možná se pozastavíte nad volbou masa do tohoto jídla. Je to hlavně proto, že zrovna tohle maso jsme měli doma a bylo třeba jej spotřebovat, na druhou stranu tahle kombinace je chuťově docela zajímavá. Tak proč ne, že? Ve výsledku do toho můžete asi dát jakékoliv namleté maso podle chuti.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)